Články

Letní Porážky: mračna motýlů i mečíky pod dubem

Přidáno 27. 11. 2012

S výpravou do Bílých Karpat jsem dlouho otálela kvůli vzdálenosti. Cesta z Prahy na jihovýchodní konec republiky představuje 300 kilometrů. O to pečlivěji jsem chystala seznam rostlin a živočichů, které bych ráda spatřila. K rezervaci Porážky mne nasměrovala touha vidět jedinou lokalitu s všivcem statným u nás. Louky v jejím okolí mne okouzlily natolik, že jsem tam další ráno spěchala znovu.
Celý článek

Tajemství motýlů Maxe Švabinského

Přidáno 26. 10. 2012

Při listování brožurou s kresbami motýlů jsem si vzpomněla na filmové šťouraly. V historickém snímku jim v ústech hrdiny vadí rovnátka, všimnou si Slunce vycházejícího na špatné světové straně či zvířete, které v dané oblasti nikdy nežilo. Mezi kresbami motýlích druhů na mne podobně podezřele zapůsobil jasoň červenooký. Ani za dob Švabinského to nebyl hojný druh. Kdy a kde jej potkal?
Celý článek

Putování za létem indiánským i babím

Přidáno 7. 10. 2012

Zatímco v našich zeměpisných šířkách nazýváme prosluněné dny pozdního léta babím létem, na severoamerickém kontinentu mluví o létu indiánském. Babí léto obvykle končí na přelomu září a října; indiánské léto může na severní polokouli trvat od konce září do poloviny listopadu. Abych si mohla dostatečně užít pestrou paletu podzimních květů z celého světa, zamířila jsem do botanické zahrady v Praze Troji.
Celý článek

Úspěšná křížová výprava křižáka pruhovaného

Přidáno 2. 9. 2012

Ti, kteří se pavouků štítí, nechť prominou a článek přeskočí. Ostatním bych ráda představila křižáka pruhovaného, pavouka – přivandrovalce. Při prvním setkání leckoho vyleká. Strach prý není na místě. Patří sice mezi jedovaté druhy, ale člověku neublíží. V září uplyne 21 let od prvního datovaného nálezu tohoto druhu u nás. Za tu dobu své sítě zdobené klikatým podpisem rozprostřel opravdu důkladně.
Celý článek

Dlouhozobka svízelová: motýlí kolibřík

Přidáno 15. 7. 2012

V letních měsících hlásí lidé ornitologům, že pozorovali kolibříka. A to navzdory tomu, že tyto létající drahokamy jsou doma pouze na americkém kontinentě. Nejčastěji bývá předmětem podobné záměny dlouhozobka svízelová, motýl z čeledi lišajovití. Nejmenší obyvatele ptačí říše připomíná nejen svým zavalitým tělem a dlouhým sosákem, ale také třepotavým způsobem letu.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts