30. 12. 2012

Bláznivé fotky snadno a rychle: Pixlr-o-matic

Prostřednictvím fotoeditoru pixlr-o-matic můžete obyčejný snímek Měsíce proměnit velmi rychle. Pokud na internetu narazím na něco opakovaně a přijde mi to zajímavé, prozkoumám to. A to i přes počáteční nedůvěru, zda se mi to vůbec může hodit. Takhle jsem se začetla, či spíše zakoukala, do článků představujících fotoeditor pixlr-o-matic. Na odkaz jsem si vzpomněla, když jsem dumala jak trochu ozvláštnit letošní péefko. Třeba se tenhle prográmek bude hodit i někomu z vás.

Nejdřív mne zaujaly kouzelné fotografie uživatelky s přezdívkou Hanaska. Její pavoučí blog navštěvuji hlavně kvůli fotografiím a zasvěceným textům z pavoučí říše. Tentokrát mne chytila na poněkud jiné vlákno. Článek nazvala prostě Hrátky a na několika snímcích předvedla, jak je možné prostřednictvím editoru snímky ozvláštnit. Zmiňovala, že ji na editor upozornil Ondřej Neff. Nahlédla jsem i do jeho článku. Velmi mne pobavil jeho titulek On-line mršič obrázků. Když jsem se dočetla, že tento program mohu pohodlně používat aniž budu cokoli instalovat do svého počítače, už jsem neváhala ani chvíli.


V programech určených na úpravy fotek si občas zkusím, jak by to či ono vypadalo s použitím přidaných filtrů. Ale nikdy jsem s tím netrávila příliš mnoho času a výsledkem byly většinou jen variace snímků v mé milované barvě sépie.


Po fotoeditoru Pixlr-o-matic jsem sáhla ve chvíli, kdy jsem dumala, jak aspoň trochu ozvláštnit obálku své letošní fotoknihy. Nakonec jsem pro přebal zvolila srovnání původního snímku okáče bojínkového s fotkou upravenou ve fotoeditoru. Zalíbil se mi natolik, že se usadil i na letošním péefku. Abyste mohli srovnat co udělá fotoeditor s původním snímkem, přidávám výše upraveného otakárka fenyklového tak, jak jsem ho vyfotila.

Otakárek fenyklový (Papilio machaon Linnaeus, 1758) má během roku dvě až tři generace. České středohoří, vrch Košťál, konec dubna 2012.
Otakárek fenyklový (Papilio machaon Linnaeus, 1758) má během roku dvě až tři generace. České středohoří, vrch Košťál, konec dubna 2012.

Fotoeditor Pixlr-o-matic mohou velmi snadno používat i ti, kteří se nikdy žádnými úpravami fotografií nezabývali. Prostě si jen zvolíte snímek, který chcete upravovat a pak už si jen hrajete. Případně můžete získat snímek i prostřednictvím webkamery. Ve spodní části obrazovky je cosi, co připomíná tachometr. První třetina zleva je červená, následuje modré pole a vše končí žlutá zóna. Přepínáním volíte, co budete upravovat. Není nutné využít všechno, na pořadí zón nezáleží.

Podzimní list upravený ve fotoeditoru pixlr-o-matic.
Podzimní list upravený ve fotoeditoru pixlr-o-matic.

Červená zóna vám ve výchozím nastavení momentálně nabízí 25 možností, které jsou označeny křestními jmény. Máte před sebou vlastně cosi připomínající klasický kinofilm, kterým můžete posunovat políčko po políčku a nebo o něco málo rychleji tažením myší. Každopádně mi tam chybí možnost rychlého posunu z jednoho konce na druhý. Jakmile zvolíte určitou volbu, objeví se vám váš obrázek v dané úpravě. Zvědavě projíždím jména, za kterými se skrývají varianty úprav: Aladin, Amber, Anne, Antonio, Bob, Dean, Fred, Greg, Hagrid, Harry, Ivan, Jean, Josh, Julia, Karen, Lucas, Melissa, Peter, Ramona, Salomon, Samantha, Sara, Sophia, Tom a Tony.

Stejný list, tentokrát s využitím filtru Lucas.
Stejný list, tentokrát s využitím filtru Lucas.

V rozšířené nabídce můžete vybírat z dalších 6 sad filtrů – creative (13), soft (11), subtle (9), too old (7), uni color (20), vintage (15).

Hlavinka horská upravená ve fotoeditoru pixlr-o-matic.
Hlavinka horská upravená ve fotoeditoru pixlr-o-matic.

Nabídka 1:1 vám z obdélníkového snímku velmi snadno (ale bez možnosti volby části snímku), zhotoví čtverec (tuto funkci buď zapnete či vypnete, podle toho, jak se vám výsledný obrázek líbí).

Žluťásek borůvkový upravený filtrem Hagrid.
Žluťásek borůvkový upravený filtrem Hagrid.

Pokud nemáte chuť nastavovat jednotlivé zóny, pak stačí klikat na dvě propletené šipky ve spodní části webu. Bohužel to má jednu velkou nevýhodu. Když se vám nějaká úprava zalíbí a kliknete na další volbu, už se vám nepodaří vrátit zpět. Při troše štěstí se vám ta nabídka objeví po nějakém čase dalšího klikání, ale není to 100% jisté.

Měsíc v jedné z mnoha úprav prostřednictvím pixlr-o-matic.
Měsíc v jedné z mnoha úprav prostřednictvím pixlr-o-matic.

Modrá zóna (overlays) nabízí úpravu povrchu snímku. Momentálně je v základní nabídce 30 možností, které rozšiřuje 18 sad. Nechybí mezi nimi efekty ohňostroje, neonového světla nebo třeba kouře (bokeh, canvas, chem burn, color correction, fireworks, flame, grunge, leaking hd, leaks, light paint, neon, olga, paper, retro, poster, smoke, space, tie dye, vignette).

Prostřednictvím fotoeditoru pixlr-o-matic můžete obyčejný snímek Měsíce proměnit velmi rychle.
Prostřednictvím fotoeditoru pixlr-o-matic můžete obyčejný snímek Měsíce proměnit velmi rychle.

Poslední je žlutá zóna (borders), tedy okraje. Ke 30 základním možnostem můžete vybírat z devíti dalších sad. Pro srovnání opět přidávám původní snímek Měsice. Zvlášť světelné efekty se k němu velmi dobře hodily.

Dorůstající Měsíc, fáze 75%, stáří 10,64 dní. Fotografováno v Praze 10 - Strašnicích, 3. února 2012.
Dorůstající Měsíc, fáze 75%, stáří 10,64 dní. Fotografováno v Praze 10 - Strašnicích, 3. února 2012.

Líbí se mi, že pokud už pracujete s konkrétním snímkem, vidíte v náhledech jeho podobu v jednotlivých variacích. Chce to chvilku času na hraní. Brzy vycítíte co a jakým obrázkům může slušet. Roli hraje barva pozadí i fotografovaného předmětu. Kouzlo nechtěného přičaruje slunícímu se otakárkovi kapky deště. Tedy něco, co v přírodě dohromady opravdu nenajdete. Možná budete překvapeni, jak proměny barev ve snímku upozorní na struktury a tvary, kterých jste si do té chvíle vlastně vůbec nevšímali.

Další možnosti úprav fotografií prostřednictvím fotoeditoru Pixlr-o-matic si můžete prohlédnout v mé galerii na rajce.net

Text a foto: Radka Páleníková

Další články k tématu: fotografování



Diskuze

Dr.Ozdi

1. 2. 2013 v 20:25 | http://drozdi-foti.prodam-chalupu.cz/

Používání Pixlru je jako droga. Z každého výcvaku lze nakonec "vytáhnout" navlíkáním různých vrstev obstojného, neřkuli pruce líbivého výsledku, ale vlastní fotografie je jaksi stranou... Dr.

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts