Články v kategorii Zvířata

Úspěšná křížová výprava křižáka pruhovaného

Přidáno 2. 9. 2012

Ti, kteří se pavouků štítí, nechť prominou a článek přeskočí. Ostatním bych ráda představila křižáka pruhovaného, pavouka – přivandrovalce. Při prvním setkání leckoho vyleká. Strach prý není na místě. Patří sice mezi jedovaté druhy, ale člověku neublíží. V září uplyne 21 let od prvního datovaného nálezu tohoto druhu u nás. Za tu dobu své sítě zdobené klikatým podpisem rozprostřel opravdu důkladně.
Celý článek

Lesopark Štěpánka: ráj fotografů i veverek

Přidáno 20. 11. 2011

Stále více si užívám návraty do míst, kde už jsem dřív fotila. Patří k nim lesopark Štěpánka na jižním okraji Mladé Boleslavi. Nedivím se, že tohle místo se zvlášť na podzim a v zimě mezi fotografy přírody těší stále větší oblibě. Veverky jsou tu zvyklé na přítomnost lidí a tak máte mnohem větší šanci je vyfotit hodně zblízka.
Celý článek

Karel Čapek: O povaze kosů

Přidáno 19. 3. 2011

Možná vás překvapí, že kos černý, dnes téměř všudypřítomný městský pták, nežil v blízkosti lidských sídel vždycky. Až do 20. století se ukrýval v hustých jehličnatých lesích. Teprve pak se začal šířit do měst. Pokud na vás někdy působí svým chováním přinejmenším drze, jistě vás pobaví sloupek Karla Čapka. Lidové noviny jej otiskly před 80 lety, ale zdá se, že na povaze černých přivandrovalců se mnoho nezměnilo.
Celý článek

Netopýr - zvíře roku 2011

Přidáno 17. 2. 2011

Zatímco v Číně nedávno odstartovali rok králíka, přírodovědci si za erbovní zvíře roku 2011 zvolili netopýra. Můžeme být pyšní, že Česká republika je jakousi netopýří velmocí. Co do rozsahu a délky sledování netopýřích zimovišť nemáme ve světě konkurenci. Proto jsem velmi ráda přijala pozvání na výpravu za netopýry, přesněji na jejich sčítání v jejich největším zimovišti v Čechách – v Českém krasu.
Celý článek

Skorec vodní, vrchlabský

Přidáno 9. 2. 2011

Nebojte, nedělám si ambice, že jsem objevila nějaký dosud neznámý druh. Jen jsem do titulku přidala informaci o místě, kde se mi konečně podařilo tohoto pozoruhodného ptačího plavce, pěvce a potápěče spatřit a vyfotit.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts