Články

Můj luxusní koníček

Přidáno 6. 12. 2013

Mám? Nemám? Váhala jsem, co odpovědět Janě Semelkové, když mne požádala o povídání o mém focení. Na rovinu jsem jí řekla, že znám hodně lidí, kteří fotí opravdu skvěle. Ale protože se s Janou znám ještě z dob, kdy jsem používala ten nejobyčejnější kompakt, nechala jsem se ukecat. Rozhovor vznikl pro web Kultura21.cz a teď jej nabízím i vám.
Celý článek

Babinské louky: ocúny a popletený upolín

Přidáno 28. 10. 2013

Na zmínku o Babinských loukách na Litoměřicku jsem narazila už před pár lety. Zaujalo mne, že tam jako na jedné z mála našich lokalit roste kriticky ohrožený zvonovec liliolistý. Připsala jsem je tedy na seznam míst, která bych ráda navštívila. Byť jsem se několikrát pohybovala velmi blízko, ten pravý impuls k výpravě přišel až letos na samém prahu podzimu.
Celý článek

Okáč bojínkový: motýl se šachovnicí na křídlech

Přidáno 3. 8. 2013

Stačí letmé nahlédnutí do národních názvů a hned budete mít lepší představu, jak takový okáč bojínkový vypadá. Na mramorování jeho křídel upozorňuje angličtina (Marbled White) i nizozemština (dambordje); podobnost se šachovnicí zdůrazňuje polština (polowiec szachownica), bulharština (Шахматна пеперуда), maďarština (sakktábla), němčina (Schachbrett, Damenbrett) i francouzština (Échiquier).
Celý článek

Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí

Přidáno 14. 4. 2013

Představím vám knihu, po které jsem se pídila sedm let. Objevila jsem ji v roce 2003 při psaní seriálu o zajímavých rostlinách. Velmi se mi líbila a tak jsem zatoužila ji přidat do příruční knihovničky. S překvapením jsem zjistila, že téměř nedostupný je nejen originál z roku 1908, ale i reprint z roku 1996. Důvod? U botanické veřejnosti se kniha Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí stále těší nemalé oblibě.
Celý článek

Fata morgana, orchideje a zamlžený objektiv

Přidáno 17. 3. 2013

Loni jsem s návštěvou výstavy orchidejí otálela a do skleníku Fata morgana jsem vyrazila až po čtrnácti dnech od jejího zahájení. Na první pohled to vůbec ničemu nevadilo. Až doma při zvětšení fotografií na monitoru jsem si tu a tam na květech všimla zahnědlých skvrn. Rušivě působily hlavně na bílých květech. Proto jsem se letos snažila vadnutí předběhnout a do botanické zahrady v Trojské kotlině vyrazila o týden dřív.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts