Články

Jeho výsost, pestrobarvec petrklíčový

Přidáno 17. 9. 2017

Tenhle motýl se zvláštním českým jménem pestrobarvec petrklíčový patří co do velikosti mezi malé denní motýly. Obvykle létá pouze na jaře, v dubnu a květnu. Vedle svých tropických bratranců vypadá jako chudý příbuzný. Jen těžko může konkurovat metalickému lesku jejich křídel. Nicméně v Anglii se honosí titulem vévody a jeho jméno se objevilo i na filmových plakátech - Duke of Burgundy.
Celý článek

Lilie zlatohlavá, jakubská hůl či máselník

Přidáno 29. 7. 2017

Ze setkání s liliemi v naší přírodě mám vždycky velikou radost. Nemají sice květy tak mohutné a hýřící barvami, jako jejich vyšlechtěné kolegyně, ale i tak jsou nádherné. Stavbou květů působí lilie zlatohlavé poněkud exotickým dojmem, ale jsou u nás opravdu doma, byť jenom v některých oblastech. 
Celý článek

Jaterníky, sasanky a podběl - skromní poslové jara

Přidáno 3. 3. 2014

Pokud by rostliny měly lidské vlastnosti, nedivila bych se, kdyby některé jarní květiny daly najevo svou ukřivděnost. Sotva někde vystrčí své kvítky sněženky, bledule či petrklíče, hned jsou toho plné noviny. Když však rozkvetou jaterníky, sasanky nebo podběl, tak se to bere téměř jako samozřejmost.
Celý článek

Můj rok 2013: méně pohodlný, přesto báječný

Přidáno 5. 1. 2014

Shrnuto do jediné věty, byl to pro mne rok dlouhozobky, potkana, nových brýlí, ztracených dat, nalezené práce a úsporného focení. Některé zážitky bych si klidně odpustila. Obzvlášť havárii deset let budovaného fotoarchivu či týden strávený v bytě s divokým potkanem.
Celý článek

Fotokniha nebo fotoalbum?

Přidáno 28. 12. 2013

Nevím jak vás, ale mně nikdy nebavilo dávat fotky do alba s fotorůžky. Štvalo mne, že se každou chvíli nějaký odloupl a fotka si pak žila svým vlastním životem. Růžková alba u nás v rodině vystřídala alba zasunovací. Ale s přibývajícími roky začala být neskladná. Na frak dostávala nejvíc tím, že jsme tu a tam nějakou fotku vytáhli a už ji nevrátili. A když se přestalo fotit na filmy, zůstala většina fotek většinou jen v počítači.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts