24. 2. 2019

Zimnokvět časný, voňavý král zimní zahrady

Zimnokvět časný (Chimonanthus praecox) je opadavý keř, který kvete v lednu až březnu. Ve své domovině, Číně, roste v horských lesích, v pásmu od 500 do 1100 m n. m. Fotografováno 24. 2. 2014, botanická zahrada Na Slupi, Praha. Tenhle opadavý keř patří nejen k nejkrásnějším, ale také nejvoňavějším rostlinám, které u nás v zimě kvetou. V závislosti na průběhu zimy a stanovišti se mohou první květy objevit už v lednu. Teploty pod 15 stupňů Celsia mohou poškodit květy, ale keř by na vhodném stanovišti měl i takovou zimu přežít.

V našich zahrádkách se zimnokvět časný pěstuje ojediněle v teplejších oblastech, spíše jako rarita. Tento opadavý keř roste ve své domovině, Číně, v horských lesích a to v pásmu od 500 do 1 100 mnm. Naši předkové jej znali pod názvem robaj vonný (Presl 1848), současné české jméno je zimnokvět časný (Chimonanthus praecox), někdy bývá mylně nazýván zimokvět. Angličané mu říkají wintersweet, Němci Winterblüten.

Kvete na holých větvích

„Květy rozvíjejí se před listím, žluté, velmi vonné asi fialkami, plod baňkovitý, na Žapanu… Pro ozdobu a vůni nyní v zahradách žapanských obyčejný. U nás jej náleží přes zimu chovati ve skleníku. Květy mnohem silněji voní předešlých (myšleno sazaníků), nesmí se ale k nim tuze voněti, protože pak zápach nepříjemný. Listy a kůra nemají zápachu, za to ale chuť ostrou a kousavou…“ uvádí ve svém díle Všeobecný rostlinopis (Wšeobecný rostlinopis, čili, Popsání rostlin we wšelikém ohledu užitečných a škodliwých), přírodovědec Jan Svatopluk Presl (1791 – 1849).

Zimnokvět časný (Chimonanthus praecox) patří k nejkrásnějším rostlinám, jejichž květy zahrada nabízí v zimě. Fotografováno 5. 2. 2019, botanická zahrada Na Slupi, Praha.
Zimnokvět časný (Chimonanthus praecox) patří k nejkrásnějším rostlinám, jejichž květy zahrada nabízí v zimě. Fotografováno 5. 2. 2019, botanická zahrada Na Slupi, Praha.

Dnes už víme, že zimnokvět prospívá hlavně v oblastech, kde se úspěšně pěstuje vinná réva. Daří se mu na slunném a před větrem chráněném stanovišti. Zvlášť bohatého kvetení se můžeme dočkat hlavně v letech, kdy zimě předcházelo teplé a suché léto. Zvonkovité, asi 2,5 cm široké, květy rozkvétají na loňských větvích ještě před olistěním. Zatímco některé odrůdy mají květy pouze žluté, v botanické zahradě Na Slupi jsou květy světle žluté vně, uvnitř uprostřed purpurově hnědé. 

Zimnokvět časný (Chimonanthus praecox)  je ukázkovým příkladem vidličnatého (dichotomického) větvení. 19. 2. 2019, botanická zahrada Na Slupi, Praha.
Zimnokvět časný (Chimonanthus praecox) je ukázkovým příkladem vidličnatého (dichotomického) větvení. 19. 2. 2019, botanická zahrada Na Slupi, Praha.

Zimnokvět patří do čeledi sazaníkovité (Calycanthaceae), pro kterou je typické větvičnaté (dichotomické) větvení. To znamená, že vrcholové pletivo stonku se rozdělí na dvě více méně shodné části, žádná není dominantní. Velmi dobře patrné je to právě na kvetoucích větvičkách.

Květy nejen krásné, ale i voňavé

Zimnokvět časný (Chimonanthus praecox) je opadavý keř z čeledi sazaníkovitých (Calycanthaceae). Kvete od ledna do března. Fotografováno 24. 2. 2014, botanická zahrada Na Slupi, Praha.
Zimnokvět časný (Chimonanthus praecox) je opadavý keř z čeledi sazaníkovitých (Calycanthaceae). Kvete od ledna do března. Fotografováno 24. 2. 2014, botanická zahrada Na Slupi, Praha.

Zatímco během roku zvláštní pozornost zimnokvět nepoutá, v zimním období patří mezi vyhledávané keře nejen v Číně, ale také v Japonsku. Tím, že rozkvétá v době oslav příchodu čínského nového roku, používají se jeho větvičky k slavnostní výzdobě (je možné je i rychlit). Zimnokvět se v tomto regionu pro své časné kvetení a okouzlující vůni těší nemalé oblibě. Jeho sušené květy se přidávají do směsi zeleného čaje nebo do aromatických směsí potpourri či se používají k provonění ložního prádla, podobně jako u nás levandule. Esenciální oleje mají uplatnění také v kosmetice, parfémech a aromaterapii. 

Kdy a kam za zimnokvětem?

Japonci jsou pověstní obdivem ke kvetoucím stromům, z kterých často vytvářejí obrovské zahrady a parky (k nejznámnějším patří slivoně a sakury). Není divu, že jeden takový park patří i zimnokvětům. Najdete jej ve městě Annaka (prefektura Gunma). Před 30 lety tu založili zahradu Roubai no sato, v angličtině označované jako Wintersweet village. Na ploše 3,2 ha zde vysázeli stovky zimnokvětů. Cílem výletů se stává právě v době kvetení, tedy od konce prosince do začátku února. 

Zimnokvět časný (Chimonanthus praecox)  v botanické zahradě UK v Praze Na Slupi roste  v sousedství expozice užitkových rostlin, proti budově katedry botaniky.  Fotografováno 19. 2. 2019.
Zimnokvět časný (Chimonanthus praecox) v botanické zahradě UK v Praze Na Slupi roste v sousedství expozice užitkových rostlin, proti budově katedry botaniky. Fotografováno 19. 2. 2019.

Zimnokvět můžete u nás obdivovat nejčastěji v botanických zahradách a arboretech. Například v botanické zahradě UK v Praze Na Slupi roste mohutný keř v sousedství expozice užitkových rostlin, proti budově katedry botaniky. Pokud jej chcete vidět v květu, pak je ideálním měsícem druhá polovina února. Snímky jsem pořídila v této zahradě ve dnech 24. 2. 2014, 5. 2. a 19. 2. 2019. Zimnokvět zde roste v nadmořské výšce 207 mnm, 50°04'15.7'' severní šířky, 14°25'17.2'' východní délky. 

Text a foto: Radka Páleníková

Další fotografie k tématu: zimnokvět časný



Diskuze

J. Urban

21. 1. 2023 v 09:18

Díky za zajímavý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts