30. 1. 2019

A fotíš ještě vůbec?

Mavuň červená (Centranthus ruber) - velmi nápadná vytrvalá bylina původem ze Středozemí. Její květy představují velké lákadlo pro motýly. Itálie, poloostrov Gargáno, duben 2017. Ale jo, jen to už nějaký čas není nikde moc vidět… Důvodů, pro které jsem koncem roku 2013 vypadla z rytmu přidávání článků na vlastní web, je povícero. Nedostatkem času počínaje a technickými problémy konče.

Kdo za to může?

Prodlužující se intervaly v přidávání nových článků odstartovala havárie disku, na kterém jsem měla archiv fotek. Záchrana se, za cenu nemalých finančních výdajů, povedla. Záhy převzal štafetu hlavního potížisty stárnoucí počítač: docházel mu nejen dech, ale i paměť. A aby toho nebylo málo, psaní článků o zahradních rostlinách pro web zahrada-centrum.cz se mi na čtyři roky stalo hlavní pracovní náplní. Velmi mne to bavilo. Jen už mi nezbýval čas a energie na další články.

Web přístupný všem

Tvůrci mobilních telefonů začali rozšiřovat možnosti přístrojů, včetně snadno dostupného internetu. Jenže pokud weby nebyly speciálně upravené, bylo jejich používání přes mobil krkolomné. Díky zoomování jste si je sice mohli přečíst i v mobilu, ale neustálé zvětšování a zmenšování písma je otravné. Navíc od listopadu 2014 vyhledávač Google usnadňuje uživatelům nalezení webů optimalizovaných pro mobilní zařízení. To znamená, že ostatní weby mají při vyhledávání v mobilech smůlu či horší výsledky. Historie mého webu začala v roce 2010. A jak dokládá heslo ve Wikipedii, ve stejném roce přišel americký programátor Ethan Marcotte s pojmem Responzivní web design (anglicky Responsive web design).

O potřebě proměny svého webu jsem věděla dlouho. A přiznám se, že jsem doufala, že proběhne rychleji. Konec letních prázdnin 2018? Začátek podzimu? Vánoce? Znovu a znovu jsem brázdila fotoarchiv a hledala ideální téma, kterým navážu po té dlouhé odmlce. Je konec ledna 2019 a já se dočkala. Syn postupně dolaďuje drobnosti v administraci, ale web už je snad konečně možné zařadit do kategorie Mobile-friendly.

Bonusy za psaní článků

Původně jsem svůj web brala spíš jako báječný prostor pro uspořádání vlastních fotek. V tom se mi osvědčil náramně. Byť je v galeriích jen zlomek toho, co jsem nafotila (aktuálně přes 2 500 snímků), i tak z nich mám příjemný pocit. Přiznávám, určování jednotlivých druhů rostlin a živočichů bývá někdy poněkud zdlouhavé a já se chvílemi proklínám. Když ale s odstupem času potřebuju něco rychle najít, snadno zjistím, kdy a kde jsem to fotila. A ještě větší radost mám při prohlížení galerií podle jednotlivých čeledí. Ne, nechci konkurovat encyklopediím či atlasům, které vytvářejí často skupiny autorů nebo jedinci úzce specializovaní na určitou oblast. Na mém webu jsou rostliny / zvířata, která jsem při svých toulkách přírodou potkala.

Příprava článků mne baví už pro ten proces samotný. Procházím weby, ideálně i zahraniční, pokud možno nahlédnu i do knížek. Dozvídám se spoustu zajímavostí. Nezřídka narazím na něco, čeho jsem si v terénu nevšimla. Může to být zvláštní vůně rostliny nebo detail, který jsem zapomněla vyfotit. Výhodou je, že přípravě článků mohu věnovat tolik času, kolik uznám za vhodné. Bohužel se tak často jejich příprava neúměrně protahuje. 

Text a foto: Radka Páleníková



Diskuze

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts