Články

Pilát lékařský aneb volský jazyk

Přidáno 4. 9. 2010

Jednou z rostlin, které mne zaujaly svým vzhledem, ale dlouho jsem neznala jejich jméno, je pilát lékařský (Anchusa officinalis L.). Teď už vím, že patří do čeledi brutnákovité (Boraginaceae), dříve též nazývané velmi výstižným názvem drsnolisté.
Celý článek

Modrásek jehlicový

Přidáno 2. 9. 2010

Když zatoužíte vidět konkrétní druhy motýlů či kvetoucích rostlin, je někdy hodně obtížné vypátrat nejvhodnější termín. Létají (kvetou) někdy tak krátce, že nemusíte mít štěstí se s nimi v daném místě potkat. Vzhledem k prudkým zvratům počasí se mnohdy nedá spolehnout ani na údaje z minulých let.
Celý článek

Dolomity: dlouho utajené hory?

Přidáno 30. 8. 2010

Horské pásmo Dolomit velebí hlavně milovníci náročných horských výstupů. Já jsem však víc než o cestách zajištěných ocelovými lany a žebříky, tzv. ferátách, snila o kráse alpské květeny. K mému překvapení rostly pozoruhodné rostliny i v těsném sousedství jihotyrolské vesničky Colfosco (1 645 m), která se na týden stalo východiskem našich cest.
Celý článek

Raná – kopec, kterému sluší vítr

Přidáno 26. 8. 2010

Zatímco většina vrcholů severně od Loun má oblý tvar, hřbet Ranské hory je protažený do délky a má vrcholy hned tři. Téměř nerozlučně k tomuto místu patří letci na kluzáku, vzácné rostliny a živočichové. Ačkoli výška hlavního vrcholu není závratná (457 m), přitahuje čedičový vrch početné a pestré společenství lidí.
Celý článek

Dlouho jsem tvrdila: Já fotit nebudu

Přidáno 24. 8. 2010

Fotografování jsem odolávala velmi dlouho. Na střední škole jsem nějaké snímky pořídila klasickým filmovým fotoaparátem a pár fotek jsem si zkusila vyvolat v temné komoře. Dlouhá léta jsem se domnívala, že tím mé fotografování jednou provždy skončilo. Tvrdila jsem, že fotografovat mají fotografové.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts