Články

Nejlepší jazyková příručka

Přidáno 31. 10. 2010

Na střední škole se s námi češtinář moc nemazlil. Diktátů jsme psali opravdu hodně a známky za ně lítaly všelijaké. Ale dosáhl svého – velká část třídy prostě záludnosti mateřského jazyka chtě nechtě vstřebala. Jenže někdy nevím, jestli to vlastně není špatně. Hlavně v cizích textech si chyb všímám velmi rychle.
Celý článek

Ocún jesenní čili naháč

Přidáno 2. 10. 2010

Mezi rekordmany rostlinné říše se ocún jesenní zapsal délkou květu. Tedy alespoň v evropském měřítku. Že vám jeho květ zas až tak dlouhý nepřipadá? To bude tím, že mrazuvzdorné hlízy ocúnů bývají uložené poměrně hluboko. Do délky květu se však počítá i ona 15 – 20 cm dlouhá část trubky ukryté pod zemí.
Celý článek

NEJ české přírody

Přidáno 26. 9. 2010

Pokud mne kdy nějaká nej okouzlila, pak to byla hlavně nej z říše přírody, světa techniky nebo architektury. Naopak mne nikdy příliš neoslňovali ti, kteří snědli nejvíc švestkových knedlíků či předvedli rekord v disciplíně, které se věnovali jen oni sami.
Celý článek

Podzim podle Karla Čapka

Přidáno 21. 9. 2010

Pokud bych měla pro podzim vybrat jedno jediné slovo, asi bych zvolila NEVYZPYTATELNÝ. Stromy překotně převlékají barevné kabáty a počasí vůbec nedbá na to, na kdy v kalendáři vycházejí volné dny či svátky.
Celý článek

Tajemná výprava za můrami

Přidáno 15. 9. 2010

Kdybych pozvánku na 1. karlštejnskou můří noc nedostala od Lenky, které velmi důvěřuji, nejspíš bych ji pokládala za povedený žert. Když jsem v pátek 10. září večer opouštěla v hustém lijáku Prahu, zvažovala jsem, zda se nemám otočit zpátky. Po chvíli váhání zvítězila zvědavost nad pohodlím a já pokračovala směrem na Karlštejn, kde nebylo po dešti ani památky.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts