Články v kategorii Rostliny

Koniklec – báječná kytka pro fotografy

Přidáno 27. 4. 2011

Loni jsem začala pátrat v okolí svého bydliště po nejbližší lokalitě konikleců. Velmi mne překvapilo, že je vzdálená pouhých 10 km. Konkrétně koniklec luční český. Některým druhům se líbí v oblastech s vápencovým podložím. Zvlášť dobře rostou na suchých půdách stepních stanovišť, na travnatých stráních a lemech lesů, na výslunných skalkách.
Celý článek

Kandík psí zub: tajemný klenot z Medníku

Přidáno 11. 3. 2011

Vrch Medník se svými 416 výškovými metry není zdaleka nejvyšším kopcem v okolí Pikovic. Většinu těch, kteří na něj zamíří, však neláká jeho vrchol, ale severovýchodní stráň nad řekou Sázavou. Díky rostlině s podivným názvem kandík psí zub je Medník nejznámějším turistickým místem široko daleko. Zvlášť počátkem jara se díky rozkvetlým kandíkům Medník stává jakýmsi poutním místem milovníků přírody.
Celý článek

Talovín zimní, tajemný cizinec

Přidáno 2. 3. 2011

Říká se, že první jarní kytka je sněženka, jakýsi posel jara. Ale ve skutečnosti je to spíš talovín zimní, přivandrovalec z jihovýchodní Evropy. Těžko říct, zda je talovín předskokan prvních jarních květů nebo spíš poslední květ zimy. Na Slovensku, ale i mnohde u nás, jej nazývají tavolínem. V češtině si vysloužil řadu zvláštních jmen, která o něm leccos prozrazují: voměj zimní nebo zlaťák předjarní.
Celý článek

Ďáblův dráp z doby ledové

Přidáno 20. 11. 2010

Občas podnikáme krkolomné výpravy v domnění, že čím dál dojdeme v náročném terénu, tím více toho spatříme. A leckdy s překvapením zjistíme, že ta největší pozoruhodnost se krčila nenápadně hned na začátku naší cesty. Jako třeba v mém případě pamětník doby ledové - zvonečník chocholatý, přezdívaný ďáblův dráp.
Celý článek

Ocún jesenní čili naháč

Přidáno 2. 10. 2010

Mezi rekordmany rostlinné říše se ocún jesenní zapsal délkou květu. Tedy alespoň v evropském měřítku. Že vám jeho květ zas až tak dlouhý nepřipadá? To bude tím, že mrazuvzdorné hlízy ocúnů bývají uložené poměrně hluboko. Do délky květu se však počítá i ona 15 – 20 cm dlouhá část trubky ukryté pod zemí.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts