Články v kategorii Krajina

Jděte do háje...

Přidáno 19. 3. 2012

Pokud nás někdo posílá do háje, většinou to s námi nemyslí dobře. Místo slovesa JDĚTE se používá důraznější TÁHNĚTE. A místo háje, však vy víte... Já vás však posílám do háje v původním smyslu slova: do háje zeleného, plného jarních květů a štěbetajícího ptactva. Chcete-li si užít první posly jara, pak máte nejvyšší čas. Představení o mnoha dějstvích, přírodovědci označované jarní aspekt, už začalo.
Celý článek

Karel Čapek: Prosba o milost

Přidáno 28. 12. 2011

Jako novinář dokázal Karel Čapek psát i o zdánlivě velmi obyčejných věcech. Ať už šlo o nábřeží, sníh, kliku, mapu, kočku, poštu nebo třeba jinovatku. O to víc mne oslovil jeho sloupek Prosba o milost. Hájí v něm vzácnou lokalitu stepní flóry u Mohelna. Lidové noviny jej otiskly před více než 80 lety. Není to jen obhajoba vzácné stepi, Čapek žádá milost pro všechny ohrožené přírodní památky.
Celý článek

Bavorský Luzný: učebnice pro ochránce Šumavy

Přidáno 9. 10. 2011

Nemáte-li rádi mrtvé stromy, nečtěte dál. Mohli byste být pohledem na uschlé velikány pohoršeni. Já naopak právě cestou na Luzný kouzlu zničeného lesa podlehla. Skutečnost, že v okolí třetího nejvyššího vrcholu Bavorského lesa řádila kůrovcová kalamita, nelze přehlédnout. Ale proč taky? Proč se na trosky lesních velikánů dívat jako na hřbitov lesa, když je to vlastně jeho porodnice?
Celý článek

Škvorec - výprava po stopách sibiřských šamanů

Přidáno 2. 4. 2011

Máte chuť spatřit dub vysvěcený sibiřským šamanem Očur-oolovičem? Nebojte, nemusíte putovat přes pět tisíc kilometrů na východ. Stačí, když urazíte z Prahy 35 km východním směrem a navštívíte památné stromy u sv. Donáta. Na mapě je najdete uprostřed trojúhelníku mezi Úvaly, Škvorcem a Přišimasy.
Celý článek

Bouřňák – báječný kopec pro všechny

Přidáno 4. 12. 2010

Prozradím vám, jak Krušnohorský kopec Bouřňák ke svému současnému jménu přišel. Dozvíte se také, proč bylo obtížné dostat český název do map. Představím vám Karla Líma, průkopníka krušnohorského lyžování a turistiky. Chybět nemůže ani zmínka o zdejším unikátu – větrem ošlehaných a pokroucených bucích.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts