21. 2. 2023

Modré sněženky nehledejte, obdivujte odchylky

Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) tentokrát s mnohem výraznějším zbarvením zelenou barvou  nedaleko Obříství. Mezi zdánlivě stejnými květy najdete po chvíli hledání rozdíly ve zdobení zelenou barvou. Fotografováno 23. 3. 2011. První kvítky sněženek jsem letos zahlédla už 12. ledna na pražském Petříně. Pak sice následovaly mrazivé dny, ale ony jsou na vrtochy počasí zvyklé. Prostě počkají až se oteplí... Teď už zprávy o jejich časném kvetení proudí ze všech koutů republiky.

Kdy kvetou sněženky?

Na tuhle zdánlivě jednoduchou otázku neexistuje jednoznačná odpověď. S jistou nadsázkou by se dalo říci: jak kdy a jak kde. Záleží totiž nejen v jaké nadmořské výšce rostou, ale také na aktuálním průběhu počasí. Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) rozkvétá velmi brzy. V zahrádkách či parcích s ní o prvenství úspěšně soupeří některé u nás nepůvodní druhy. Zvlášť časným kvetením se ještě v průběhu zimy pyšní talovíny; některé druhy čemeřic i sněženek (např. sněženka Elwésova - Galanthus elwesii nebo sněženka Woronowa - Galanthus woronowii). 

Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) v přírodní rezervaci Úpor. Fotografováno 23. 3. 2011.
Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) v přírodní rezervaci Úpor. Fotografováno 23. 3. 2011.
 

Velmi přesně máme kvetení „našich“ sněženek zmapováno díky vědní disciplíně zvané fenologie. Zabývá se studiem časového průběhu periodicky se opakujících životních projevů, tzv. fenologických fází, rostlin a živočichů v závislosti na podmínkách vnějšího prostředí, zejména na podnebí a počasí. U rostlin patří mezi významné sledované fenologické fáze počátek a konec kvetení. Zájemci se s výsledky téměř dvou dekád měření mohou seznámit díky publikaci Atlas fenologických poměrů Česka. Kniha vyšla v roce 2012 a zachycuje fenologické fáze nejen polních plodin či ovocných stromů, ale také lesních bylin a stromů. Mezi patnáctku pozorovaných bylin patří i sněženka podsněžník. V síti lesních fenologických stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ji pozorují na stanicích v nadmořských výškách od 155 m (Doksany) po 860 m (Pernink). 

Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) po mrazivé noci v údolí říčky Loděnice, známé též jako Kačák. CHKO Český kras, začátek března 2022.
Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) po mrazivé noci v údolí říčky Loděnice, známé též jako Kačák. CHKO Český kras, začátek března 2022.
 

Jak je z dat zveřejněných v atlasu patrné, odchylky začátků kvetení sněženek jsou docela výrazné. Nejvíce byly ve sledovaném období nástupy fenofází urychleny v roce 2007, naopak největšího zpoždění dosáhly v roce 2006. Nejdříve se květy objevují v nejnižších nadmořských výškách, například na Mělnicku, Znojemsku a v okolí Kroměříže. Nejpozději naopak v pohraničních pohořích (v Krušných horách, Krkonoších, Jeseníkách a na Šumavě). V nejnižších nadmořských výškách (do 200 m) začínají sněženky kvést obvykle koncem února (26. 2.). 

Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) rozkvétá často již v únoru, hlavní doba kvetení připadá na březen. Přírodní památka Dobříňský háj, Polabí, 16. 3. 2012.
Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) rozkvétá často již v únoru, hlavní doba kvetení připadá na březen. Přírodní památka Dobříňský háj, Polabí, 16. 3. 2012.

V některých letech byly první květy zaznamenány už v půlce února, jindy naopak až v půlce března. Kvetení sněženek v roce 2023 se nejspíše zapíše mezi rekordmany v časnosti. Pozorovatelé ČHMÚ hodnotí k 19. 2. 2023 vývoj vegetace v porovnání s normálem let 1991-2020 na většině našeho území jako velmi zrychlený. Výhodou pro plánování výletů za sněženkami je, že mezi počátkem a koncem jejich kvetení uplyne obvykle téměř měsíc (26 dní). S přibývající nadmořskou výškou se doba kvetení v řádu dní zkracuje.

Modrá sněženka

Omlouvám se všem, kteří jsou v botanice natolik zběhlí, že je ani nenapadlo hledat modrou sněženku. Květům sněženek vévodí bílá barva, zelené či žluté skvrny zdobí vnitřní okvětní lístky. Méně často se objevuje jemná kresba i na vnějších okvětních lístcích (čárky nad žilkami). Barevná kresba bývá různě velká, někdy se podobá tečce, jindy připomíná písmeno V či U, popř. písmeno X. Vzácně můžete v naší přírodě najít sněženky bez zelené skvrny, ještě obtížněji budete hledat jedince se skvrnou žlutou. 

Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) nedaleko Obříství u řeky Labe. Zdánlivě stejné květy mají občas rozdílné zdobení, tentokrát výrazně do žluta. Fotografováno 23. 3. 2011.
Sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) nedaleko Obříství u řeky Labe. Zdánlivě stejné květy mají občas rozdílné zdobení, tentokrát výrazně do žluta. Fotografováno 23. 3. 2011.
 

V rodu sněženka (Galanthus) je v současnosti akceptováno 21 druhů, v České republice je však původní pouze sněženka podsněžník (Galanthus nivalis). Nezapomeňte, že ač bývá sněženka na lokalitách hojná, patří mezi chráněné druhy. V rámci České republiky je zařazena mezi ohrožené druhy naší květeny (C3), ochranu požívá i v mezinárodním měřítku (je na seznamu CITES).

Ladoňka vídeňská (Scilla vindobonensis Speta) je druh jednoděložné rostliny z čeledi hyacintovité (Hyacinthaceae). Patří k ohroženým druhům naší květeny (C3). Fotografováno 16. 3. 2012 v přírodní rezervaci Pístecký les v Poohří.
Ladoňka vídeňská (Scilla vindobonensis Speta) je druh jednoděložné rostliny z čeledi hyacintovité (Hyacinthaceae). Patří k ohroženým druhům naší květeny (C3). Fotografováno 16. 3. 2012 v přírodní rezervaci Pístecký les v Poohří.
 

Že si někteří lidé, kteří se o rostliny příliš nezajímají, pletou občas sněženky s bledulemi, to už jsem si zvykla. O to víc mne zajímalo, jaká rostlina si vysloužila označení modrá sněženka (popř. anglicky blue snowdrop). Jako první mne napadly ladoňky (Scilla). Kvetou také časně z jara a jejich květy bývají nejčastěji modré. Po chvíli hledání za pomoci internetového vyhledavače jsem spatřila množství snímků s popiskem „modré sněženky“. Smutné je, že mnoho z takto pochybně označených snímků nabízejí k prodeji renomované fotobanky. Zatímco nové snímky podléhají přísné kontrole technických parametrů, klíčová slova, kterými je autoři pro snadnější vyhledání doplňují, nezkoumá nikdo. A tak mnohé fotobanky nabízejí pod označením modrá sněženka nejen ladoňky, ale také jaterníky či časně kvetoucí kosatce (kosatečky) síťkované. 

Sněženkový víkend chystají v Průhonicích

Hlavním magnetem průhonického parku jsou kvetoucí rododendrony. Ale i v ostatních částech roku zde mají návštěvníci co obdivovat. Při komentovaných prohlídkách máte unikátní příležitost navštívit Genofondové sbírky Botanického ústavu AV ČR. Ty kromě rododendronů tvoří především denivky, kosatce, pivoňky či růže. Sbírkovou zahradu s rozsáhlými specializovanými kulturami rostlin najdete v Průhonicích, v části s místním názvem Chotobuz. Kromě hlavních sbírek jsou výsadby doplněné drobnými cibulovinami, mezi kterými nechybí ani sněženky. 

Obdivovat variabilitu těchto drobných rostlin z nejrůznějších koutů naší republiky můžete v Průhonicích během Sněženkového víkendu. Ten obvykle připadá na první březnový víkend (2. a 3. března 2024), komentované prohlídky začínají v 10 hodin, chybět nebude ani výstava odrůd sněženek. Více informací najdete na webu www.pruhonickypark.cz. Zasvěcený pohled do světa sněženek nabízí publikace Pavla Sekerky Sněženky a bledule v přírodě a zahradách. Je zdarma ke stažení na adrese https://www.academia.cz/edice/kniha/nezenky-a-bledule-v-prirode-a-zahradach. Dozvíte se v ní nejen jak poznat různé druhy sněženek, ale i jaké odchylky je možné při toulkách přírodou objevit.

Další články k tématu:

Jarní kudykam: sněženky a bledule

Jděte do háje...

Sklenářovice: bledule místo zlatokopů a sklářů

Galerie fotografií:

sněženka podsněžník (Galanthus nivalis)

Text a foto: Radka Páleníková



Diskuze

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts