15. 8. 2010

Vlastní web – nutné zlo?

Babočka bodláková (Vanessa cardui), Praha, Divoká Šárka, červenec 2008. Webů je tolik, že se mi dlouho do tvorby vlastního nechtělo. Bylo mi jasné, že jeho příprava spolkne nemálo času a energie. Navíc je mnohem pohodlnější kriticky hodnotit pokusy ostatních, než se pachtit s vlastními stránkami.

Stále častěji se mi však stávalo, že někdo chtěl vědět víc o místech, která jsem navštívila. Jistě, stačí sednout a poslat e-mail. Jenže když už jsem poněkolikáté psala či vysvětlovala totéž, usoudila jsem, že mohu tu a tam něco na web přidat. Zkusím se na stránkách podělit o část toho, s čím jsem se při toulkách přírodou setkala. Ať už to jsou zástupci motýlí říše, tajemné květy orchidejí nebo „jen“ zdánlivě obyčejné rostlinky či zajímavá místa.

Podzimní les cestou z Rýchorské boudy. Říjen 2008.
Podzimní les cestou z Rýchorské boudy. Říjen 2008.

Znovu a znovu žasnu, kolik krásné přírody v naší zemi máme. Čím víc se však o jednotlivých druzích dozvídám, tím více se bojím, zda tu křehkou krásu dokážeme uchránit. Zvědavost mne přiměla zjistit, jak vypadají a kde rostou rostliny, které slouží jako potrava pro housenky některých motýlích druhů a které mají mnozí motýli ve jménech (například pestrokřídlec podražcový, jasoň dymnivkový).

Modrásek jehlicový (Polyommatus icarus), Praha, červenec 2009.
Modrásek jehlicový (Polyommatus icarus), Praha, červenec 2009.

Mé velké díky patří všem, kteří mi byli či jsou nápomocni jak při fotografování, tak při získávání poznatků o přírodě či tvorbě webu. V dnešní uspěchané době je stále vzácnější potkat někoho, kdo vám nezištně poradí a pomůže. Postupně vám také ráda představím své oblíbené zdroje informací, ať už jsou to weby nebo knížky.

Prstnatec bezový (Dactylorhiza sambucina), čeleď vstavačovité (Orchidaceae), Šumava, květen 2010.
Prstnatec bezový (Dactylorhiza sambucina), čeleď vstavačovité (Orchidaceae), Šumava, květen 2010.

V poznávání přírody i při fotografování se snažím stále něčemu novému učit. Proto uvítám upozornění na případné chyby. Názvy svých „úlovků“ se sice snažím ověřovat, ale i přes dobrý úmysl se může chybička vloudit. Abych snad nemusela při změně svého hlavního zájmu měnit název webu, rozhodla jsem se pro své jméno v názvu. Zda to je dobrá volba, to ukáže čas. Vítejte tedy na stránkách radkapalenikova.cz.



Diskuze

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts