21. 8. 2010

Přástevník kostivalový

Přástevník kostivalový (Callimorpha quadripunctaria) odpočívá na květu bělozářky větevnaté. Srpen 2010, Český kras. Pro hru na schovávanou je přástevník kostivalový mimořádně dobře vybaven: je rychlý a ovládá dokonalé maskovací triky. Zatímco za letu ho můžete díky výraznému rumělkově červenému zbarvení zadních křídel sledovat snadno, po přistání červeň důmyslně skryje pod mozaiku křídel předních.

Poprvé jsem si přástevníka kostivalového (Callimorpha quadripunctaria) všimla v srpnu 2009 v Českém středohoří na Ranské hoře (často je používán název Raná, podle stejnojmenné obce na jejím úpatí). Koutkem oka jsem zahlédla letět cosi jasně červeného. Zkusila jsem popojít oním směrem a "cosi" červeného se opět poměrně rychle vzneslo. Následovalo marné hledání. Až po chvíli jsem měla štěstí. Hbitého letce jsem objevila při odpočinku na keři.

Přástevník kostivalový (Callimorpha quadripunctaria), srpen 2009, Raná u Loun, České středohoří.
Přástevník kostivalový (Callimorpha quadripunctaria), srpen 2009, Raná u Loun, České středohoří.

Velmi opatrně jsem se přibližovala s fotoaparátem. Postupovala jsem metodou připomínající dětskou hru Cukr, káva, limonáda. První snímky jsem pořídila z uctivé vzdálenosti a teprve pak jsem se snažila přijít trochu blíž. Napadlo mne, že by bylo báječné vyměnit objektiv a mít možnost přástevníka přiblížit pomocí zoomu, ale nechtěla jsem riskovat, že během výměny objektivu odletí.

Přástevník kostivalový (Callimorpha quadripunctaria Poda) odpočívá na máčce ladní. Srpen 2009, Raná u Loun, České středohoří.
Přástevník kostivalový (Callimorpha quadripunctaria Poda) odpočívá na máčce ladní. Srpen 2009, Raná u Loun, České středohoří.

Zatímco za letu přástevníka díky červeni na zadních křídlech vidíte velmi dobře, po usednutí rychle splyne s okolím. Po chvíli hry na schovávanou mi zmizel úplně. Až o pěkných pár desítek metrů dál jsem měla znovu štěstí: odpočíval na máčce ladní (Eryngium campestre). Tentokrát mi ukázal i část zadních křídel. Doma jsem však po zvětšení fotografie viděla, že na snímku není zrovna výstavní exemplář. Podle opotřebovaných konců křídel bylo patrné, že už má "něco" nalítáno.

Přástevník kostivalový (Callimorpha quadripunctaria) odpočívá na máčce ladní, zadní křídla jsou zcela schovaná. Srpen 2009, Raná u Loun, České středohoří.
Přástevník kostivalový (Callimorpha quadripunctaria) odpočívá na máčce ladní, zadní křídla jsou zcela schovaná. Srpen 2009, Raná u Loun, České středohoří.

Na své první setkání s přástevníkem jsem si vzpomněla letos počátkem srpna v Národní přírodní rezervaci Čertoryje v Bílých Karpatech. Kolem mne se mihlo cosi zářivě červeného a zmizelo to v koruně stromu. Ačkoli jsem se snažila místo ještě nějaký čas pozorovat, už se neukázal. A tak netuším, zda to byl opravdu přástevník kostivalový. Štěstí se na mne usmálo až následující den na Pálavě.

Přástevník kostivalový (Callimorpha quadripunctaria) poodhalil svá výrazná zadní křídla. Srpen 2010, Český kras.
Přástevník kostivalový (Callimorpha quadripunctaria) poodhalil svá výrazná zadní křídla. Srpen 2010, Český kras.

Do třetice se mi přástevník předvedl v plné kráse nedaleko Srbska v Českém krasu. Na prosluněné stráni, kterou ovládal svým vznešeným letem hlavně perleťovec stříbropásek (Argynnis paphia), přistál přástevník na květu bělozářky větevnaté (Anthericum ramosum L.).

Zatímco některé druhy motýlů u nás spatříte v početnějších skupinách, přástevníka kostivalového jsem vždy pozorovala osamoceného. Něco úplně jiného to prý je v Údolí motýlů (Petaloudes Valley) na řeckém ostrově Rhodos. Údolí Petaloudes leží v severní části ostrova, západně od Ialisosu a od hlavního města Rhodos je vzdáleno přibližně 25 km. Tam je možné vidět cosi jako ráj přástevníků. Na skalách tam odpočívají celá hejna těchto krasavců, kteří jsou označování jako poddruh Callimorpha quadripunctaria rhodosensis. Z dálky připomínají zvláštní mozaiku. Třeba budu mít jednou štěstí, a také se tam podívám.

Přástevník kostivalový (Callimorpha quadripunctaria) odpočívá na květu bělozářky větevnaté. Srpen 2010, Český kras.

Přástevník kostivalový (Callimorpha quadripunctaria)

  • Jersey Tiger – anglicky
  • Krasopani hera – polsky
  • Russischer Bär – německy
  • Écaille chinée - francouzsky

Patří k přástevníkům střední velikosti; rozpětí křídel se pohybuje v rozmezí 42 – 52 mm. Druh patří k motýlům nejteplejšího léta a vyskytuje se hlavně v červenci a srpnu. Přestože patří mezi noční motýly, je aktivní i ve dne, zvláště za slunečných dní. S oblibou saje nektar na druzích jako sadec konopáč, bodláky a pcháče. Housenky se líhnou z vajíček na podzim, přezimují malé a dorůstají na jaře.

Přástevník kostivalový dává přednost skalnatým lesostepím, osluněným křovinatým stráním, řídkým teplomilným doubravám, teplým suťovým lesům, ale i osluněným lesním průsekům.

Ohrožení a ochrana:

Pohled na Ranskou horu od východu. V popředí obec Raná. České středohoří.

Druh není v České republice ohrožen. Typická místa jeho výskytu - skalní lesostepi - jsou však ohrožena zarůstáním a absencí aktivní péče.

Přástevníka kostivalového zmiňuje Směrnice o stanovištích číslo 92/43/EEC, která zavazuje Českou republiku k ochraně celkem šestnácti druhů denních a nočních motýlů. Imága (dospělci) vyžadují bohatou nabídku nektaru, proto jim neprospívá důsledná likvidace nedopasků na pastvinách ani uniformní seč lesních luk a lemů. Tento velký a nápadný motýl z čeledi přástevníkovitých je příkladem poměrně běžného druhu v ČR zejména v zachovalých listnatých lesích v říčních údolích. V západní Evropě však tento druhv mnoha územích zcela vymizel, a proto byl zařazen do seznamu druhů chráněných v rámci Evropské unie.

Více:

Text a foto: Radka Páleníková

Další články k tématu: motýli



Diskuze

Marcela Šmidrkalová

11. 8. 2022 v 05:30

Krásné fotky, já jsem viděla Přástevnika kostivalového včera v Chřešťovicích u Písku. Byli tu dokonce dva exempláře! Sáli nektar na třapatkách na zahradě. Doufám, že zase přiletí. Jsou nadherní.

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts