7. 4. 2011

Bělásek řeřichový: neposeda s oranžovým flekem

Bělásek řeřichový (Anthocharis cardamines). Praha, Podhoří, duben 2010.  Kdybych měla běláska řeřichového charakterizovat hodně krátce, tak pro mne navždy zůstane neposedou s oranžovým flekem. Pokud bych mohla ještě nějaké slůvko přidat, pak by to byl tajemný jarní bílý neposeda s oranžovým flekem. Ačkoli je tenhle motýl rozšířen poměrně hojně, nepatří k běžně známým druhům.

Vzpomínám, že poprvé jsem si "flekatého běláska" výrazněji všimla na ceduli naučné stezky Údolím ticha na Křivoklátsku. Procházela jsem se tam počátkem září. Nalákána množstvím pozorovaných motýlých druhů v tomto údolí jsem se snaživě rozhlížela, zda na nějakého bílého krasavce s oranžovými křídly nenarazím. Teprve doma jsem pochopila, že jsem na něj v pozdním létě narazit nemohla. Běláska řeřichového (Anthocharis cardamines) totiž můžete na lokalitě pozorovat přibližně po dobu 6 týdnů a to podle nadmořské výšky od konce března do počátku července. Má totiž jen jedno jediné pokolení v roce, přezimuje ve formě kukly.

Samec běláska řeřichového (Anthocharis cardamines) má vnější polovinu křídel zbarvenou oranžově. PR Podhoří, duben 2010.
Samec běláska řeřichového (Anthocharis cardamines) má vnější polovinu křídel zbarvenou oranžově. PR Podhoří, duben 2010.

O to větší odhodlání jsem měla spatřit tohoto krasavce v následujícím roce. Pečlivě jsem si vypsala lokality, kde jej fotografoval Marek Vojtíšek, autor mého oblíbeného "motýlího webu" motyli.kolas.cz (např. Koněprusy, Radotínské údolí, Podhoří, Stromovka, Kopeč, Oblík, Slatiňany, Pavlovské vrchy, Čížov, Popice). Když jsem Markovi svůj úmysl sdělovala, upozornil mne, že je to motýl poměrně hojný, ale velmi neposedný. Tj. šanci pozorovat ho mám, s fotografováním to snadné nebude.

O to víc jsem toužila mít vlastní snímek běláska řeřichového. Při prvním setkání s tímto motýlem (24. dubna 2010 v bývalém vojenském prostoru v Milovicích) jsem usoudila, že tenhle "úlovek" mi asi opravdu nebude dopřán. Bělásek létal bez zastávky nad lesní pěšinou v rozsahu mnoha metrů. A tak jsem zkoušela aspoň letovky. Výsledek nestál za nic. 

Bělásek řeřichový (Anthocharis cardamines). Praha, Podhoří, duben 2010.
Bělásek řeřichový (Anthocharis cardamines). Praha, Podhoří, duben 2010.

Štěstí jsem měla až na dalších místech. Poprvé jsem slavila úspěch 25. dubna v pražském Podhoří (ke skalnaté lokalitě se snadno dostanete po cestě po proudu Vltavy, když nejprve minete zoologickou zahradu). Opakovaně tam samec přistával na jednom z prvních květů karmínově červeného kakostu krvavého (Geranium sanguineum L.).

Chvíli jsem běláska pozorovala. Při pohledu na skalnatý terén porostlý ostružiním a křovinami jsem usoudila, že pobíhat za ním nemám šanci. Zůstala jsem tedy co nejblíže květu kakostu a čekala na další zastavení. Ale stačil jen trochu neopatrný pohyb a bělásek odletěl. Při prvních snímcích jsem postupovala trochu jako při hře cukr – káva – limonáda. Tedy nejprve jsem udělala snímek z velmi uctivé vzdálenosti a pak se pomalu, krůček po krůčku přibližovala.

Bělásek řeřichový (Anthocharis cardamines)odpočívá na smolničce obecné. NP Podyjí, květen 2010.
Bělásek řeřichový (Anthocharis cardamines)odpočívá na smolničce obecné. NP Podyjí, květen 2010.

Společnost bělásku řeřichovému v přírodní rezervaci Podhoří dělal drobný modrásek rozchodníkový (Scolitantides orion), ostruháček ostružinový (Callophrys rubi) i majestátní otakárek ovocný (Iphiclides podalirius).

Samicím běláska řeřichového (Anthocharis cardamines) chybí pomerančová skvrna.     Bělásek řeřichový (Anthocharis cardamines) patří mezi první jarní motýly. NP Podyjí, květen 2010.  

A pak jsem zažila něco jako rojení bělásků řeřichových. Najednou jsem měla pocit, že tyhle nádherně zdobené bělásky potkávám téměř všude. Asi nejlegračnější mi přišlo setkání v Praze 10, přímo před domem kde bydlím. Vzhledem k podmračenému počasí v době mé květnové návštěvy Národního parku Podyjí mi bělásek znovu zapózoval před objektivem. Tentokrát usedl na nádherně růžové květy všudypřítomné smolničky obecné, hned vedle červené turistické trasy nad starodávnou vinicí Šobes.

Bělásek řeřichový (Anthocharis cardamines) dosahuje rozpětí křídel 35-45 mm. NP Podyjí, květen 2010.
Bělásek řeřichový (Anthocharis cardamines) dosahuje rozpětí křídel 35-45 mm. NP Podyjí, květen 2010.

Na Kovárských stráních nedaleko Kladna se mi podařilo potkat také mnohem méně nápadnou samičku běláska řeřichového.

Taky cítíte ten protimluv ve spojení bělásek s oranžovým flekem? Ale na druhou stranu si můžete být jisti, že pokud časně z jara zahlédnete rychle se pohybujícího běláska s výraznou oranžovou skvrnou na předních křídlech, tak to nebude nikdo jiný, než samec běláska řeřichového.

Samec běláska řeřichového (Anthocharis cardamines) zaútočil na pářící se dvojici bělásků. Radotínské údolí, květen 2011.
Samec běláska řeřichového (Anthocharis cardamines) zaútočil na pářící se dvojici bělásků. Radotínské údolí, květen 2011.

Bělásek řeřichový - Anthocharis cardamines (Linnaeus, 1758)

Čeleď běláskovití (Pieridae)

  • anglicky     Orange Tip
  • maďarsky   Hajnalpírlepke
  • německy    Aurorafalter
  • polsky        Zorzynek rzeżuchowiec
  • slovensky   Mlynárik žeruchový

Rozpětí křídel 35 – 40 mm
Výrazné znaky: oranžová skvrna na předních křídlech (samci), zelenožluté mramorování na spodní straně křídel
Výskyt: nivní louky, břehy řek, vlhčí louky v lesích, světlé listnaté lesy a lesní okraje, nivy potoků do nížin do hor.
Stadium larvy trvá krátce (omezeno dobou kvetení a zrání semen živných rostlin), přezimuje kukla.
Doba letu: 1 generace, III – VI
Podobné druhy: žádné
Více: www.lepidoptera.cz 

Fotogalerie: radkapalenikova.cz/galerie/motyli/belaskoviti/belasek-rerichovy

Text a foto: Radka Páleníková

Další články k tématu: motýli



Diskuze

Dagmar Fila

27. 3. 2015 v 08:43 | http://www.lotos-image.wz.cz

Radko, každé Vaše povídání je pro mne zážitek obohacující po všech stránkách. Čtu s obdivem i potěšením... Děkuji ♥ !

Martin

9. 5. 2021 v 11:40

Děkuji za osvětu. S tímto druhem jsem se dnes setkal poprvé, a to poblíž mokřadu Triangl v Praze. U kynologického klubu poblíž kamenného železničního mostu se rozkládá ještě jeden mokřad, a tam jsem ho spatřil, jak si hoví na pampelišce. Často kolem projíždí vlak, tak doufám, že to jeho druh neohrožuje.

Martin

9. 5. 2021 v 11:43

PS: Setkal jsem se se samcem.

Radka Páleníková

9. 5. 2021 v 13:11

Tak to mám, Martine, radost, že byl článek trochu užitečný. Osobně mám zkušenost, že když si člověk nějakého druhu motýla všimne, "najednou" ho uvidí častěji. Konkrétně běláska řeřichového vídám každoročně i při pohledu z okna, shodou okolností též na Praze 10. Mám pod ním takovou rozkvetlou "všehochuť", ale nejčastěji jsem ho zahlédla na měsíčnici roční. Poletovat jsem ho viděla i v zahrádkářské kolonii, jejíž část je souběžná se železniční tratí.

Jiří

6. 4. 2024 v 07:52

T

Bára

7. 4. 2024 v 21:11

Váš článek mě ochytřil:-)),googlila jsem běláska s oranžovým flekem...Viděla jsem ho dnes poprvé v životě,mezi zluťásky a babočkami u bývalého rybníku Čeperka u Pardubic.

Radka Páleníková

13. 4. 2024 v 07:01

Tak to mám velkou radost, Báro. Moc mne těší každá zpětná vazba, že ty články jsou někomu k užitku. Věřím, že jakmile jste si jednou takhle běláska řeřichového všimla, že jej budete vídat stále častěji.

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts