30. 8. 2010

Dolomity: dlouho utajené hory?

Colfosco Horské pásmo Dolomit velebí hlavně milovníci náročných horských výstupů. Já jsem však víc než o cestách zajištěných ocelovými lany a žebříky, tzv. ferátách, snila o kráse alpské květeny. K mému překvapení rostly pozoruhodné rostliny i v těsném sousedství jihotyrolské vesničky Colfosco (1 645 m), která se na týden stalo východiskem našich cest.

Téměř všudypřítomné byly orchideje pětiprstky, do dálky zářily sytě oranžové květy lilií cibulkonosných, nechyběly fialové květy hvězdnice alpské. Nepřehlédnutelné byly také porosty růžově kvetoucího pěnišníku. Asi největší překvapení přineslo setkání se zvonečníkem chocholatým (Physoplexis comosa), přezdívaným také ďáblův dráp.

Lilie zlatohlavá (Lilium martagon) z čeledi liliovité (Liliaceae). Italské Dolomity, červenec 2010.
Lilie zlatohlavá (Lilium martagon) z čeledi liliovité (Liliaceae). Italské Dolomity, červenec 2010.

Dolomity (italsky Dolomiti) jsou součástí jižní části alpského oblouku a rozkládají se na ploše téměř 5 000 km2. Jsou to vlastně nejvyšší korálové útesy světa, které před 200 milióny let vyvstaly z pravěkého moře. Zatímco Mont Blanc (4 810 m) byl dobyt už v roce 1786, první velký vrchol Dolomit čekal na své zdolání dalších 71 let!

Dolomity, červenec 2010
Dolomity, červenec 2010

Teprve 19. září 1857 se podařil výstup na Monta Pelmo (3 168 m) Britu Johnu Ballovi. Pohoří se však tenkrát nazývalo Monti pallidi (Bledé hory). Své současné jméno Dolomity získaly na počest francouzského venkovského šlechtice a nadšeného amatérského geologa, Déodata Grateta de Dolomieu (1750 – 1801), který je navštívil v roce 1788. Hornina, kterou zkoumal, byla na jeho počest pojmenována dolomit. 

Hvězdnice alpská (Aster alpinus). Dolomity, oblast Alta Badia, červenec 2010.
Hvězdnice alpská (Aster alpinus). Dolomity, oblast Alta Badia, červenec 2010.

Širší veřejnosti se fantastické skalní výčnělky vyrůstající přímo z roviny dostaly do povědomí teprve díky cestopisům z poloviny 19. století. Traduje se, že dvojici Angličanů natolik okouzlil jeden z obrazů dolomitských vrcholů, který zahlédli v hostinci, že se rozhodli tu krásu spatřit na vlastní oči.

Suchopýr (Eriophorum L.) rod jednoděložných rostlin z čeledi šáchorovité. Dolomity, červenec 2010.

Červenec 2010

Proto v letech 1861 – 1863 opakovaně navštívil George Cheetham Churchill (1822 – 1906) a Josiah Gilbert (1814 – 1892) Dolomity.

Své zážitky pečlivě sepsali do knihy, kterou vydali v roce 1864 v Londýně: The Dolomite Mountains: Excursions Through Tyrol, Carinthia, Carniola & Friuli. Právě tahle knížka odstartovala zájem zahraničních turistů o tuto oblast. Turistický název Dolomity se však ujal až po první světové válce.

Zvonečník chocholatý (Physoplexis comosa), přezdívaný také ďáblův dráp. Fotografováno 12. července v okolí obce Colfosco, Dolomity, oblast Alta-Badia. Endemit jihovýchodních Alp.

Orchidej zvaná temnohlávek nebo černohlávek, Nigritella nigra nebo Nigritella rubra, Dolomity, červenec 2010.

Rozeklané vrcholky Dolomit jsou považovány za jednu z nejpůsobivějších horských krajin vůbec. I proto bylo v červnu 2009 horské pásmo Dolomit zapsáno na prestižní seznam 180 přírodních památek UNESCO whc.unesco.org.

Tedy mezi takové přírodní unikáty jako jsou Plitvická jezera, brazilský Pantanal, jezero Malawi, polský Bělověžský prales, ruské jezero Bajkal, Kilimandžáro v Tanzánii nebo americký Yellowstone.

Více o vesničce Colfosco, cestě do průsmyku Paso Gardena kolem orchidejových luk či k horské chatě Regensburger Hütte (2 037 metrů) a na 2 518 metrů vysokou Secedu si můžete přečíst v článku, který jsem napsala pro rubriku Cestování serveru iDNES.cz - Prošli jsme za vás tři krásné trasy v Dolomitech.

Více fotografií najdete ve fotogalerii Dolomity - výlety do okolí Colfosca
zvonečník chocholatý - Physoplexis comosa

Další články k tématu: krajina



Diskuze

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts