24. 8. 2010

Dlouho jsem tvrdila: Já fotit nebudu

Housenka, červen 2010, Milovice. Fotografování jsem odolávala velmi dlouho. Na střední škole jsem nějaké snímky pořídila klasickým filmovým fotoaparátem a pár fotek jsem si zkusila vyvolat v temné komoře. Dlouhá léta jsem se domnívala, že tím mé fotografování jednou provždy skončilo. Tvrdila jsem, že fotografovat mají fotografové.

Když jsem občas zkusila vzít foťák do ruky, rychle jsem ho s díky odložila. Mimo jiné proto, že při koukání do malého hledáčku mi překážely brýle. Pak jsem si jednou půjčila digitální kompakt. Snadnost pořízení fotografií mne nadchla. Žádné obřadné rozdělávání chemikálií a zdlouhavé čekání na výsledek či běhání do fotosběrny. Všechno hezky teď, hned.

V létě 2003 jsem se rozhodla pro koupi vlastního aparátu. Po chvíli zkoumání výsledků testů i zkušeností od jiných uživatelů jsem zvolila Canon PowerShot A70. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistila, že fotoaparáty (ani jejich četná příslušenství) se nekupují tehdy, kdy si vzpomenete, ale tehdy, kdy vytoužený model vypátráte.

Rodina mé okouzlení kompaktní krabičkou sledovala velmi pobaveně. Stříbrný přístroj se stal součástí obsahu mé kabelky. Co kdybych někde něco nebo někoho zajímavého potkala? Zpětně obdivuji trpělivost všech, které jsem svými úlovky tak bohatě zásobovala. Neměla jsem tušení, jak moc je pro výslednou fotografii důležité světlo, jak ji mohou narušit přepaly a nevhodné stíny. Vždyť stačilo otočit ovládacím kolečkem a vybrat si, zda fotím portréty, vzdálené hory, sport nebo třeba noční krajinu.

Vztahy mezi tajemnými čísly, která si mezi sebou sdělovali fotonadšenci, mi připadaly nepochopitelné. Zpočátku jsem té jejich „cizí“ řeči skutečně nerozuměla. Bylo to samé clonové číslo, čas, ISO. Pečlivě jsem si všechno zapisovala a nechápala, jak se někdo může podívat na fotku a tušit, zda byla pořízena za takový či onaký zlomek sekundy.

Začala jsem hledat informace na webech, v časopisech i v knihách. Metodou pokusu a omylu jsem se stále něco nového učila. Tenkrát jsem neměla nejmenší tušení, že onu malou stříbrnou krabičku později vyměním za zrcadlovku a že mne výpravy za fotkami přivedou na tolik pozoruhodných míst a seznámí s mnoha zajímavými lidmi.



Diskuze

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts