Články

Třemdava bílá – přebornice v sebeobraně

Přidáno 3. 6. 2012

Nádherná květina a neuvěřitelná potvora zároveň. Květy třemdavy bílé právem patří k nejkrásnějším v naší přírodě. Prozradím vám nejen jak přišla ke svému druhovému názvu bílá, když její květy mají většinou růžový nádech, ale také to, co mi tahle krasavice provedla, když jsem se za slunečného dne lehce dotkla jejích listů.
Celý článek

Košťál – kopec otakárků a potrestané pýchy

Přidáno 13. 5. 2012

Zvu vás na kopec, který při západu slunce s oblibou pozoroval Karel Hynek Mácha ze svého litoměřického bytu. Na kopec, který podobně jako další siluety Českého středohoří, učaroval malíři Emilu Fillovi. V roce 1372 tu prý uhodil blesk za tak zvláštních okolností, že Václav Hájek z Libočan neváhal událost zvěčnit na stránkách Kroniky české. Vrch se jmenuje Košťál a na jaře ho zdobí zlatavě žlutá tařice skalní.
Celý článek

Radka Páleníková - zaostřeno na motýly

Přidáno 5. 5. 2012

Poněkud bláhově jsem kývla na nabídku, že mohu napsat něco o motýlech do víkendové přílohy Hospodářských novin. To jsem ale netušila, jakou má rubrika Moje řeč podobu. S překvapením jsem zjistila, že prostor pro text je malý, zato fotka zabírá přes polovinu dvoustrany. Navíc pravidla rubriky nedovolují, aby tam místo mne byla třeba fotka motýla.
Celý článek

Hlaváček jarní: hořký a falešný

Přidáno 22. 4. 2012

Na první pohled to vypadá, že spousta věcí je v přírodě zařízena velmi důmyslně. Například hlaváček jarní chutná hořce a tak se mu zvěř vyhýbá. Horší je to s lidmi. Rostlina obsahuje jedovaté látky, tzv. srdeční glykosidy, které se hlaváčku staly osudnými. Ba co hůř, o jeho ústup z přírody se postarali nejen sběratelé léčivek, ale také někteří milovníci skalniček. A tak dnes patří mezi silně ohrožené druhy rostlin.
Celý článek

Kde se vzali první jarní motýli?

Přidáno 1. 4. 2012

Všeobecně známí jsou poslové jara z ptačí říše (čápi, vlaštovky, kukačky, skřivani); symbolické jsou i první jarní květiny (sněženky, bledule, podběl, devětsil, podléšky, sasanky). Začala jsem pátrat, který druh by se mohl honosit označením první jarní motýl. Nahlédla jsem do svých pozorování několik let zpátky. Zároveň jsem sledovala zmínky o tom kdy a jaké motýly lidé viděli jako první letos.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts