Články

Babočka kopřivová - rusalka z kopřiv

Přidáno 10. 3. 2013

Jen co se trochu oteplí, opouštějí babočky kopřivové své zimní skrýše. První zmínka o pozorování baboček ke mně letos dorazila už 5. března z nákladového nádraží Praha Žižkov. Ne že bych tomu nevěřila, ale chtěla jsem se přesvědčit na vlastní oči. Neděle 10. března nebyla tolik slunečná, ale štěstí mi přálo. A tak jsem do tabulek zapsala babočku kopřivovou jako své první motýlí pozorování v roce 2013.
Celý článek

Břečťan popínavý - zákeřná liána z třetihor

Přidáno 3. 3. 2013

Podobnou rostlinu budete v našich zeměpisných šířkách hledat marně. Břečťan popínavý se po Zemi plazí už od třetihor, tedy téměř 70 milionů let. Ačkoli je u nás poměrně hojný, mnohé zaskočíte dotazem na podobu jeho květu. V některých zemích břečťan chrání, ale tam, kde nepatří mezi původní druhy, jej nenávidí. Pro dobyvatelské choutky navrhuji změnu jména na břečťan rozpínavý.
Celý článek

Mrazivé putování na Třístoličník

Přidáno 3. 2. 2013

Zimní cestu na bavorský Třístoličník jsem pojala etapově. Ne proto, že bych pětikilometrovou vzdálenost z městečka Haidmühle nezvládla urazit za jediný den. Ale proto, že jsem si co nejvíc chtěla užít focení. Zatímco u pěších turistů se dá rychlost odhadnout, pohyb fotografa terénem je nevyzpytatelná veličina. Má-li dost zajímavých příležitostí k focení, může se jeho hodinová rychlost blížit nule.
Celý článek

Můj rok 2012: být ve správný čas na místě nestačí

Přidáno 6. 1. 2013

Zvláštní – to je slovo, které bych zvolila, kdybych měla právě uplynulému roku vybrat jedno jediné označení. Ne proto, že podle některých vykladačů mayjského kalendáře měl 21. prosince 2012 přijít konec světa. Ani proto, že zima poslala první sněhové vločky na zem tak brzo, že ze stromů nestačilo opadat listí a lidé to trefně nazvali podzimní zimou. Ale proto, že se velmi drsně zakousl do života řady lidí v mém okolí.
Celý článek

Bláznivé fotky snadno a rychle: Pixlr-o-matic

Přidáno 30. 12. 2012

Pokud na internetu narazím na něco opakovaně a přijde mi to zajímavé, prozkoumám to. A to i přes počáteční nedůvěru, zda se mi to vůbec může hodit. Takhle jsem se začetla, či spíše zakoukala, do článků představujících fotoeditor pixlr-o-matic. Na odkaz jsem si vzpomněla, když jsem dumala jak trochu ozvláštnit letošní péefko. Třeba se tenhle prográmek bude hodit i někomu z vás.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts