Články v kategorii Motýli

Bělásek řeřichový: neposeda s oranžovým flekem

Přidáno 7. 4. 2011

Kdybych měla běláska řeřichového charakterizovat hodně krátce, tak pro mne navždy zůstane neposedou s oranžovým flekem. Pokud bych mohla ještě nějaké slůvko přidat, pak by to byl tajemný jarní bílý neposeda s oranžovým flekem. Ačkoli je tenhle motýl rozšířen poměrně hojně, nepatří k běžně známým druhům.
Celý článek

Co dělají motýli v zimě?

Přidáno 7. 3. 2011

V době, kdy jsem toho o motýlech věděla pramálo, mne v polovině března překvapil při procházce podél Labe žluťásek řešetlákový. Byl to první motýl, kterého jsem ten rok potkala. Zajímalo mne, jestli někde přezimoval a nebo už je čerstvě vylíhnutý. Zjistila jsem, že je to jeden z nejdéle žijících motýlů u nás a zároveň motýlí otužilec. Začala jsem pátrat, jak zimní období přežívají ostatní druhy motýlů.
Celý článek

Nejasný osud jasoně dymnivkového

Přidáno 18. 12. 2010

Představím vám stále vzácnějšího motýla. Jmenuje se jasoň dymnivkový a před rokem 1950 byl u nás pozorován v prostoru 121 mapových čtverců, především na Moravě. Po roce 1994 to bylo už jen 28 čtverců. Je zapsán na seznamu kriticky ohrožených druhů. Má šanci přežít a nebo je neúprosně odsouzen k zániku?
Celý článek

Tajemná výprava za můrami

Přidáno 15. 9. 2010

Kdybych pozvánku na 1. karlštejnskou můří noc nedostala od Lenky, které velmi důvěřuji, nejspíš bych ji pokládala za povedený žert. Když jsem v pátek 10. září večer opouštěla v hustém lijáku Prahu, zvažovala jsem, zda se nemám otočit zpátky. Po chvíli váhání zvítězila zvědavost nad pohodlím a já pokračovala směrem na Karlštejn, kde nebylo po dešti ani památky.
Celý článek

Modrásek jehlicový

Přidáno 2. 9. 2010

Když zatoužíte vidět konkrétní druhy motýlů či kvetoucích rostlin, je někdy hodně obtížné vypátrat nejvhodnější termín. Létají (kvetou) někdy tak krátce, že nemusíte mít štěstí se s nimi v daném místě potkat. Vzhledem k prudkým zvratům počasí se mnohdy nedá spolehnout ani na údaje z minulých let.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts