Články v kategorii Motýli

Dlouhozobka svízelová: motýlí kolibřík

Přidáno 15. 7. 2012

V letních měsících hlásí lidé ornitologům, že pozorovali kolibříka. A to navzdory tomu, že tyto létající drahokamy jsou doma pouze na americkém kontinentě. Nejčastěji bývá předmětem podobné záměny dlouhozobka svízelová, motýl z čeledi lišajovití. Nejmenší obyvatele ptačí říše připomíná nejen svým zavalitým tělem a dlouhým sosákem, ale také třepotavým způsobem letu.
Celý článek

Kde se vzali první jarní motýli?

Přidáno 1. 4. 2012

Všeobecně známí jsou poslové jara z ptačí říše (čápi, vlaštovky, kukačky, skřivani); symbolické jsou i první jarní květiny (sněženky, bledule, podběl, devětsil, podléšky, sasanky). Začala jsem pátrat, který druh by se mohl honosit označením první jarní motýl. Nahlédla jsem do svých pozorování několik let zpátky. Zároveň jsem sledovala zmínky o tom kdy a jaké motýly lidé viděli jako první letos.
Celý článek

Babočka síťkovaná – parádnice v letních šatech

Přidáno 18. 7. 2011

Až do roku 1955 vědci nedokázali vysvětlit, proč babočka síťkovaná vypadá docela jinak na jaře než v létě. Zatímco na jaře nejmenší z našich baboček létá ve slušivém oranžovém ustrojení, počátek léta tahle parádnice vítá v tmavě hnědém vzoru šatů. Je tak rozdílný od těch jarních, že začátečník snadno podlehne dojmu, že spatřil jiný druh motýla.
Celý článek

Jak se fotí batolec duhový? Blbě!

Přidáno 20. 6. 2011

Při pohledu na fialovomodré odlesky na křídlech batolce duhového není divu, že odedávna lidi okouzloval. Nejspíš si je své podmanivé krásy ve svitu slunečních paprsků dobře vědom. Ani když máte to štěstí, že ho potkáte, nemusí být pokus o získání snímku úspěšný. O to větší radost jsem měla, když se mi poprvé podařilo lesk jeho křídel vyfotit.
Celý článek

Co způsobil okáč pýrový

Přidáno 14. 5. 2011

Pokud jste dosud o motýlovi jménem okáč pýrový dosud neslyšeli, nic si z toho nedělejte. Já o něm do léta 2008 také neměla nejmenšího tušení. Ale právě tenhle motýl mne okouzlil natolik, že odstartoval můj zájem o svět motýlích křídel. I on tak trochu může za to, že podtitul mého webu zní motýli a jiné pozoruhodnosti.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts