Články

Lesopark Štěpánka: ráj fotografů i veverek

Přidáno 20. 11. 2011

Stále více si užívám návraty do míst, kde už jsem dřív fotila. Patří k nim lesopark Štěpánka na jižním okraji Mladé Boleslavi. Nedivím se, že tohle místo se zvlášť na podzim a v zimě mezi fotografy přírody těší stále větší oblibě. Veverky jsou tu zvyklé na přítomnost lidí a tak máte mnohem větší šanci je vyfotit hodně zblízka.
Celý článek

Bavorský Luzný: učebnice pro ochránce Šumavy

Přidáno 9. 10. 2011

Nemáte-li rádi mrtvé stromy, nečtěte dál. Mohli byste být pohledem na uschlé velikány pohoršeni. Já naopak právě cestou na Luzný kouzlu zničeného lesa podlehla. Skutečnost, že v okolí třetího nejvyššího vrcholu Bavorského lesa řádila kůrovcová kalamita, nelze přehlédnout. Ale proč taky? Proč se na trosky lesních velikánů dívat jako na hřbitov lesa, když je to vlastně jeho porodnice?
Celý článek

Krvavec toten aneb ložnice pro modrásky

Přidáno 7. 9. 2011

Kdyby mi před pár lety někdo řekl, že budu vstávat před svítáním a pojedu sto kilometrů hledat na orosené louce karmínově rudé květy krvavce totenu, tak se mu vysměju. Tedy nejdřív nebudu tušit, o jaké rostlině je řeč. Pak mi podle popisu dojde, že je to vlastně docela obyčejný kominíček. Teď už vím, že pro dva druhy modrásků je rostlinou přímo osudovou – bez něj nemohou přežít.
Celý článek

Moruška místo třešinky na narozeninovém dortu

Přidáno 15. 8. 2011

Právě před rokem jsem na tomto webu zveřejnila první článek. Nazvala jsem ho Vlastní web – nutné zlo? V tu chvíli jsem netušila, jak často stihnu články a fotky přidávat a jestli vůbec bude někdo, kdo sem opakovaně zavítá. Při přípravě webu jsem si vypsala náměty, které bych jednou chtěla zpracovat. S trochou zvědavosti jsem do nich teď nahlédla.
Celý článek

Kýchání v království krutých kýchavic

Přidáno 14. 8. 2011

Nedivím se, že kýchavice černá, zvaná také černá královská svíce, okouzlila i Charlese Darwina. Tuto vznešenou rostlinu prý pěstoval na své zahradě v anglickém Kentu, kde od roku 1842 žil s rodinou. Zvlášť nádherný je tento druh kýchavice ve chvíli, kdy květy prozáří sluneční paprsky. Ale nenechte se ošálit její krásou: všechny části kýchavic jsou prudce jedovaté.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts