Články v kategorii Knihy

Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí

Přidáno 14. 4. 2013

Představím vám knihu, po které jsem se pídila sedm let. Objevila jsem ji v roce 2003 při psaní seriálu o zajímavých rostlinách. Velmi se mi líbila a tak jsem zatoužila ji přidat do příruční knihovničky. S překvapením jsem zjistila, že téměř nedostupný je nejen originál z roku 1908, ale i reprint z roku 1996. Důvod? U botanické veřejnosti se kniha Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí stále těší nemalé oblibě.
Celý článek

Tajemství motýlů Maxe Švabinského

Přidáno 26. 10. 2012

Při listování brožurou s kresbami motýlů jsem si vzpomněla na filmové šťouraly. V historickém snímku jim v ústech hrdiny vadí rovnátka, všimnou si Slunce vycházejícího na špatné světové straně či zvířete, které v dané oblasti nikdy nežilo. Mezi kresbami motýlích druhů na mne podobně podezřele zapůsobil jasoň červenooký. Ani za dob Švabinského to nebyl hojný druh. Kdy a kde jej potkal?
Celý článek

NEJ české přírody

Přidáno 26. 9. 2010

Pokud mne kdy nějaká nej okouzlila, pak to byla hlavně nej z říše přírody, světa techniky nebo architektury. Naopak mne nikdy příliš neoslňovali ti, kteří snědli nejvíc švestkových knedlíků či předvedli rekord v disciplíně, které se věnovali jen oni sami.
Celý článek

Podzim podle Karla Čapka

Přidáno 21. 9. 2010

Pokud bych měla pro podzim vybrat jedno jediné slovo, asi bych zvolila NEVYZPYTATELNÝ. Stromy překotně převlékají barevné kabáty a počasí vůbec nedbá na to, na kdy v kalendáři vycházejí volné dny či svátky.
Celý článek

Neznámé rostliny: seznamte se

Přidáno 17. 8. 2010

Kromě rostlin, které nemám problém pojmenovat, jsou i takové, kterým ne a ne přijít na jméno. Potkávám je, líbí se mi, ale zůstávají pro mne bezejmennými kráskami, v horším případě bezejmennými plevely. Hledání názvů není vždy snadné, ale díky jedné šikovné knize a webovým stránkám se to většinou podaří.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts