3. 6. 2012

Třemdava bílá – přebornice v sebeobraně

Třemdava bílá (Dictamnus albus) bývá označována jako rostlina s jedním z nejhezčích květů v naší přírodě. Patří mezi naše ohrožené rostliny (C3). CHKO Český kras, červen 2010. Nádherná květina a neuvěřitelná potvora zároveň. Květy třemdavy bílé právem patří k nejkrásnějším v naší přírodě. Prozradím vám nejen jak přišla ke svému druhovému názvu bílá, když její květy mají většinou růžový nádech, ale také to, co mi tahle krasavice provedla, když jsem se za slunečného dne lehce dotkla jejích listů.

Před rokem jsem se na vlastní kůži přesvědčila, jak je třemdava bílá zákeřná. Za slunečného dne stačí neopatrný dotek a pak už můžete vyhlížet nehezké puchýře. Nepříjemnost se mi přihodila i přes to, že jsem o této nedobré vlastnosti třemdavy věděla.

Třemdava bílá (Dictamnus albus) - druhový název bílá je odvozen od bílého dřevnatého kořenu. Patří mezi naše ohrožené rostliny (C3). CHKO Český kras, červen 2010.
Třemdava bílá (Dictamnus albus) - druhový název bílá je odvozen od bílého dřevnatého kořenu. Patří mezi naše ohrožené rostliny (C3). CHKO Český kras, červen 2010.

Seběhlo se to všechno tak nějak mimochodem Byl krásný slunečný den a já se omylem lehce dotkla hřbetem ruky listů třemdavy. Následující den to vypadalo, že mám na ruce vyrážku. O den později se "vyrážka" změnila v podlité puchýře. Začala jsem pátrat na internetu. Dočetla jsem se, že dotek listů třemdavy a následné oslunění pokožky může vyvolat zpuchýřující účinky. Byť jsem po chvíli našla i medicínské označení - kontaktní dermatitida, nějak ne a ne najít radu, jak se puchýřů co nejšetrněji zbavit.

Třemdava bílá (Dictamnus albus) bývá označována jako rostlina s jedním z nejhezčích květů v naší přírodě. Patří mezi naše ohrožené rostliny (C3). CHKO Český kras, červen 2010.
Třemdava bílá (Dictamnus albus) bývá označována jako rostlina s jedním z nejhezčích květů v naší přírodě. Patří mezi naše ohrožené rostliny (C3). CHKO Český kras, červen 2010.

Protože mne v krátké době čekal odjezd na zahraniční dovolenou u vody, raději jsem nečekala na další nekontrolovaný vývoj a zamířila jsem ke kožní doktorce. Dostala jsem jakousi zinkovou mast a radu, ať ruku nevystavuju na sluníčko. Jinak mi prý zůstanou výrazné skvrny. Nakonec vše dopadlo výborně. Po týdnu puchýřky splaskly a připomínaly spíše drobné odřeniny.

Jediným zástupcem čeledi routovité je v České republice třemdava bílá (Dictamnus albus). Je prastarou léčivou rostlinou. Užívala se k léčbě moru i k hubení střevních parazitů. Červen 2010, Litoměřicko.
Jediným zástupcem čeledi routovité je v České republice třemdava bílá (Dictamnus albus). Je prastarou léčivou rostlinou. Užívala se k léčbě moru i k hubení střevních parazitů. Červen 2010, Litoměřicko.

Třemdava bílá (Dictamnus albus) u nás neroste všude. Nejčastěji ji potkáte v teplých oblastech, například v Českém krasu a Českém středohoří. Kvete od května do června. Květy voní citrónovou až omanou vůní. Vůně po citrónu není náhodná, třemdava je totiž našim jediným zástupcem čeledi routovité, do které patří také citrusy.

Jediným zástupcem čeledi routovité je v České republice třemdava bílá (Dictamnus albus), známá také jako dyptam. Patří mezi naše ohrožené rostliny (C3). CHKO Český kras, červen 2010.
Jediným zástupcem čeledi routovité je v České republice třemdava bílá (Dictamnus albus), známá také jako dyptam. Patří mezi naše ohrožené rostliny (C3). CHKO Český kras, červen 2010.

Květy mají čtyři horní korunní lístky vzpřímené, dolní je skloněný. Většinou jsou růžové s tmavší žilnatinou. Plodem je tobolka rozčleněná na pět na bázi srostlých dílů. Třemdava bílá je zařazena na seznam ohrožených druhů naší květeny (C3)

Zatímco následky kontaktu s listy třemdavy jsem okusila na vlastní kůži, o další vlastnosti jsem pouze četla. Za bezvětří prý silice vytváří kolem rostliny koronu, kterou lze zapálit. Hoří prý načervenalým čadivým plamenem, který rostlinu nepoškodí. Proto bývá třemdava ztotožňována s biblickým hořícím keřem. Zkoušet na obtížně dostupné a vyprahlé stráni, kde obvykle třemdavy rostou, zda vypařující se silice opravdu hoří, považuji za obrovský hazard.

Třemdava bílá (Dictamnus albus) upoutá i po odkvětu svými plody - tobolkami. Třemdava patří mezi naše ohrožené rostliny (C3). CHKO Český kras, červen 2009.

Třemdavu zmiňuje Bohuslav Balbín (1621 – 1688) ve svém díle Krásy a bohatství české země: "V našich horách najdeš mnoho pozoruhodností a nejedno přírodní bohatství: zlato, stříbro a ostatní kovy, dále drahokamy, jak vysvětlím později, a velkou úrodu blahodárných rostlin a kořenů. V horách tryskají teplé prameny, vyvěrají kyselky, řítí se vodopády a jejich vody se mísí v přírodních nádržích nebo studánkách v divokých a skrytých podzemních prostorách. Dobře známá rostlina šafrán, jež sama od sebe roste v českých horách, ničím si nezadá s vysázenou rostlinou, zejména pokud jde o šťávu, vůni a svěží barvu. Naše hory nabízejí také obojí třemdavu, bílou i černou, a pamatuji se, že sám jsem sbíral kořeny třemdavy na hoře u Bíliny (Bořeň)..."

Na dalším místě Balbín popisuje přímo svou osobní výpravu na Bořeň: "Když jsem se dostal do Mirošovic, vystoupil jsem nejednou na tu horu, ačkoli se tam jde příkrou cestou a dost nebezpečně po kluzkých kamenech. V životě jsem nespatřil strmější výšinu (nevyjímám ani tu, kterou ukazují na Moravě u hradu Letovic). Nejenže má hora směrem k Bílině úplně sráznou boční stěnu, ale ještě je v ní dutina, takže kdo se dívá dolů, připadá si jako pták... Můj průvodce za mé přítomnosti jmenoval a trhal diptam, třemdavu, šafrán a jiné neznámé rostliny a keříky; později pak jsem diptam ukázal lékařům a schválili jej..."

Plody třemdavy bílé (Dictamnus albus) jsou tobolky, rozčleněné na pět na bázi srostlých dílů. Třemdava patří mezi naše ohrožené rostliny (C3). CHKO Český kras, červen 2011.
Plody třemdavy bílé (Dictamnus albus) jsou tobolky, rozčleněné na pět na bázi srostlých dílů. Třemdava patří mezi naše ohrožené rostliny (C3). CHKO Český kras, červen 2011.

Třemdava nechybí ani v díle slavného renesančního lékaře a botanika italského původu. Pietro Andrea Mattioli (1501 – 1577) ve svém Herbáři neboli bylináři uvádí:
"Obecný diptam nazývá se dle některých Dictamnus albus, to jest diptam anebo třemdava bílá, poněvadž má bílý kořen. U nás roste hojně, jest to bylina ušlechtilá a krásná, zvýši dvou loket. Listy její tak se podobají jasanovému, že někteří ji nazývají malým nebo nízkým jasanem. Lístky okvětí jsou velice pěkné, barvy pleťové nebo růžové, s růžovými žilkami, jako u obecného slezu a vonné. Po květu vytvářejí se hranaté, zavřené lusky, v nichž je semínko černé jako uhel. Kořen jest dlouhý jednu píď, ztloušti malého prstu, na několikero rozdělený, s tvrdou dření zapáchající kozlem, a hořké chuti... Kořen bílé třemdavy, který se má kopati buďto na jaře, dříve nežli vyroste v lodyhu, anebo zase na podzim, používáme toliko v lékařství."

Třemdava bílá (Dictamnus albus) má květy uspořádány v souměrných hroznech. Patří mezi naše ohrožené rostliny (C3). České středohoří, červen 2010.

Ve Slovníku naučném, jehož II. díl vyšel pod vedením redaktora Františka Ladislava Riegra v roce 1862 se můžeme dočíst: "Dictamnus L. (Diptam), třemdava, rod ze řádu Diosmeí... Praví se, že za suchých, teplých večerů v jižní Evropě tolik aetherického oleje vydychuje, že se kolem ní může zapáliti. Kořen z ní připravovaný ještě v nejnovější době na Vídeňských klinikách dávali proti padoucí nemoci, ovšem že bez účinku."

Třemdava bílá si vysloužila celou řadu lidových pojmenování: bílý kořen, diptam, diptamum, dyptam, hořící keř, jesenka, nízký jelen, obecný malý jelen, třemdala, třevdala, třevdava. Druhový název bílá je odvozen od bílého dřevnatého kořenu.

třemdava bílá (Dictamnus albus L. 1753)

  • Dictamnus, Burning-bush, False Dittany, White Dittany, Gas-plant, Fraxinella - anglicky
  • diptam, Aschwurz, Brennender Busch - německy
  • dittamo - italsky
  • dyptam jesionolistny - polsky
  • fraxinelle - francouzsky
  • jasenak (biljka) - chorvatsky
  • nagyezerjófű, nagyezerjófű, nagy ezerjófű - maďarsky
  • vuurwerkplant, essenkruid - holandsky
  • Ясенец белый - rusky

Další zajímavosti o třemdavě bílé

  • Květena České republiky, 5. díl
  • Botany.cz - DICTAMNUS ALBUS L. – třemdava bílá (mapa lokalit výskytu)
  • agrozoo.net - národní jména v dalších jazycích

Text a foto: Radka Páleníková

Další fotografie k tématu: třemdava bílá

Další články k tématu: rostliny

 



Diskuze

Linda Obrtelová

26. 4. 2021 v 07:08

Dobrý den, píšete krásně o Třamdavě, chtěla jsem se zeptat, nevíte, kde se dá sehnat ke koupi...již několik let se snažím v zahradnictvích, ale marně. Děkuji Linda

Radka Páleníková

1. 5. 2021 v 14:03

Dobrý den, hledání třemdavy v prodeji asi bude krkolomnější. Nevím, odkud jste. V Praze mám oblíbené a dlouhodobě sleduji nabídku Zahradnictví Krulichovi (https://www.zahradnictvikrulichovi.cz/) a Zámeckého zahradnictví Ctěnice (http://www.zameckezahradnictvi.cz/). V obou případech jsem ji našla v nabídce, ale ne teď aktuálně. Zkuste je kontaktovat a zjistit, v jakém období bývá třemdava v prodeji. Popřípadě se ve svém okolí porozhlédněte, zda tam nefunguje zahradnictví, kde si ještě dovedou ušpinit ruce od hlíny a jen nekupují dovezené kytky. Držím palce, ať se vám třemdavu povede sehnat (někdy pomůže při hledání vědecký název). Je opravdu krásná a vydrží v zahrádce léta. Na maminčině zahrádce kraluje snad desítky let.

Jana Vostatková

20. 5. 2021 v 19:24

Ježiš,vy naděláte,s puchýřem od třemdavy k lékaři?Takové drama!Každý rok stříhám na třemdavách odkvetlíky a vím,že puchýře na rukách ke konci června patří,brzy zmizí a ničemu nevadí.

Radka Páleníková

23. 5. 2021 v 19:22

Domnívám se, že je vhodné na nebezpečí způsobené dotykem třemdavy upozornit. Možná jsou pro Vás takové puchýře "normální", já opravdu neměla chuť riskovat potíže při zahraniční dovolené. Navíc každý může na kontakt s třemdavou reagovat jinak.

Dana Martinková

26. 5. 2021 v 15:15

Paní Lindo, třemdavu nabízí zahradnictví Spomyšl.

Jaroslav

10. 7. 2021 v 13:54

Paní Vostatková, jste patrně na třemdavu mírně citlivá, jinak byste takto nepsala. Mně naopak stačí za slunečného dne lehký i nechtěný dotyk a druhý den zasažené místo svědí, další den rudne až natéká a podle velikosti zasažení pak puchýře, které velmi pomalu odeznívají a to velmi dlouhou dobu. Poprvé, když jsem tuto vlastnost třemdavy neznal a velkou rostlinu v květináči převážel bráchovi za slunečného dne autem, jsem také skončil asi za necelý týden u dermatologa, protože puchýře, které se mi na břiše objevily byly až žlutavě podlité a doba, než se vše zhojilo, byla asi 3 měsíce. A i letos jsem se zasažení nevyhnul, přestože problém znám. Třemdavu mám vedle cestičky, do níž byl jeden stonek vykloněn a nechtěně jsem o něj nohou zavadil. A puchýře mám už téměř 10 dní, odeznívají velmi pomalu. Jinak k množení - mám docela velké keře bíle i růžově kvetoucí třemdavy a vysemeňuje se do okolí úplně sama, semena vystřeluje do vzdálenosti i metry od mateřské rostliny, takže malých rostlinek tu je dost, likviduji je.

Radka Páleníková

17. 7. 2021 v 13:46

Děkuji za komentář, pane Jaroslave. Podporuje mou zkušenost, že puchýře mohou být nepříjemné a utvrzuje mne v tom, že je více než dobré na možné nebezpečí čtenáře upozornit. Zvlášť, když rostlina roste nejen ve volné přírodě, ale pěstuje se také v zahradách.

Josef Hympl

26. 7. 2021 v 12:32

Dobrý den paní Páleníková. Rád bych vás oslovil na rozhovor, ale nemohu najít žádný kontakt na stránkách. Můžete mi prosím napsat.

Josef Hympl

26. 7. 2021 v 12:34

Pokud někdo chcete vzostlé rostliny Třemdavy (roste na zahradě desítky let) rád vám je přenechám. Brzy ji budu nucen vykopat a vyhodit. Je sice opravdu krásná a nádherně voní, ale brutální puchýře po celých rukou, které mám, za to opravdu nestojí.

Miroslav Skalský

10. 2. 2022 v 22:18

S třemdavou mám podobnou zkušenost. Jedná se o fytofotodermatitidu, takže když je pod mrakem, na kytku můžete sahat a nic se neděje (mám vyzkoušeno, roste nám na zahrádce). Ale já chtěl udělat hezké fotky kytek v přírodě za slunečného počasí, tak jsem si vlezl mezi ně, a v kleče jsem se při snaze o co nejlepší záběr o jednu rostlinu nechtěně otřel celým předloktím. Ještě ten den několik hodin na slunci, a druhý den puchýře, které se třetí den slily do jednolitého hnisavého zánětu na celém předloktí a doktorka říkala, že něco podobného naposledy viděla na fakultě, když jim ukazovali, jak vypadá kůže po zasažení yperitem. Horší je v našich končinách snad jenom bolševník. Nicméně v první fázi pomáhá (pokud si to uvědomíte včas) umýt místo vodou s mýdlem, pak fenistil gel, a jakmile začnou vyskakovat puchýře, tak p.o. fenistil nebo zodac a na ránu zinková mast s kalcium pantotenátem. Ale i tak se to hojí dlouho.

Jana Š.

4. 5. 2023 v 20:21

Třemdavu mám na zahrádce, co jsme koupili. Předloni mi ji otec omylem na jaře posekal. Loni vyrostlo jen pár výhonků a hodně ji okousali slimaci. Letos jsem zakrocila proti slimakum granulemi, ale třemdava ne a ne vylézt že země. Je ještě brzo nebo se prostě ztratila?

Radka Páleníková

16. 5. 2023 v 15:54

Neuvádíte, v jaké oblasti žijete. Ale touto dobou už by měly být rašící rostliny patrné. Z okolí Brna jsem viděla snímky třemdavy z volné přírody nejen s rašícími listy, ale i poupaty.

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts