4. 9. 2010

Pilát lékařský aneb volský jazyk

Pilát lékařský (Anchusa officinalis), NP Podyjí, květen 2010. Jednou z rostlin, které mne zaujaly svým vzhledem, ale dlouho jsem neznala jejich jméno, je pilát lékařský (Anchusa officinalis L.). Teď už vím, že patří do čeledi brutnákovité (Boraginaceae), dříve též nazývané velmi výstižným názvem drsnolisté.

Pilát lékařský je vlastně blízký příbuzný dalších zdánlivě nenápadných rostlin s pozoruhodně vybarvenými květy. Patří mezi ně hadinec obecný, kamejka modronachová, kostival lékařský, plicník lékařský, pipla osmahlá, užanka lékařská či pomněnka.

Pilát jsem obdivovala letos v květnu na starobylé vinici Šobes v Národním parku Podyjí. Rostl jak přímo mezi řádky na vinici, tak i u cesty na jejím okraji. Tam na jeho výrazných květech posedával modrásek jehlicový (Polyommatus icarus, Rottemburg, 1775).

Modrásek jehlicový (Polyommatus icarus) na pilátu lékařském. NP Podyjí, květen 2010.
Modrásek jehlicový (Polyommatus icarus) na pilátu lékařském. NP Podyjí, květen 2010.

Pilát lékařský kvete od května do září. Má modrofialovou korunu, která bývá při rozkvětu načervenalá. Květy má uspořádány v krátkých, hustých vijanech. Stupeň ohrožení je v České republice hodnocen jako C4 (tj. vzácnější druh vyžadující další pozornost).

Pilát lékařský (Anchusa officinalis), květen 2010, NP Podyjí.
Pilát lékařský (Anchusa officinalis), květen 2010, NP Podyjí.

V historické literatuře byste pilát lékařský našli pod mnoha názvy. V Herbáři neboli bylináři Petra Ondřeje Mathioliho se můžeme dočíst o volském jazyku červeném. K tomuto názvu prý přišel díky listům, které tvarem připomínají volský jazyk. Další lidové názvy uvádí Iva Rystonová v publikaci Byliny a jejich lidové názvy - buglossa, bugloza, sláza, smolka, volový jazyk červený, volský jazyk.

Pilát lékařský (Anchusa officinalis L.)  na českých webech:

botany.cz

biolib.cz

botanika.wendys.cz

kvetenacr.cz

darius.cz

Další články k tématu: rostliny 



Diskuze

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts