Články v kategorii Rostliny

Jarní kudykam: sněženky a bledule

Přidáno 2. 3. 2012

Mám radost, jak z nejrůznějších koutů postupně a vytrvale útočí jaro. Trpělivě vyčkává na chvíli, kdy zmizí sněhová peřina a pak se co nejrychleji snaží označkovat dobytá území. Nejčastěji o sobě dává vědět květy bílými, žlutými či fialovými. Ale jako první špióny vysílá ze země přistěhovalce – ostře žluté květy talovínu zimního.
Celý článek

Krvavec toten aneb ložnice pro modrásky

Přidáno 7. 9. 2011

Kdyby mi před pár lety někdo řekl, že budu vstávat před svítáním a pojedu sto kilometrů hledat na orosené louce karmínově rudé květy krvavce totenu, tak se mu vysměju. Tedy nejdřív nebudu tušit, o jaké rostlině je řeč. Pak mi podle popisu dojde, že je to vlastně docela obyčejný kominíček. Teď už vím, že pro dva druhy modrásků je rostlinou přímo osudovou – bez něj nemohou přežít.
Celý článek

Kýchání v království krutých kýchavic

Přidáno 14. 8. 2011

Nedivím se, že kýchavice černá, zvaná také černá královská svíce, okouzlila i Charlese Darwina. Tuto vznešenou rostlinu prý pěstoval na své zahradě v anglickém Kentu, kde od roku 1842 žil s rodinou. Zvlášť nádherný je tento druh kýchavice ve chvíli, kdy květy prozáří sluneční paprsky. Ale nenechte se ošálit její krásou: všechny části kýchavic jsou prudce jedovaté.
Celý článek

Záludné zárazy z Milé i odjinud

Přidáno 25. 6. 2011

Rostliny s prapodivným názvem zárazy by se klidně mohly jmenovat příživnice. To by pak každému bylo hned jasné, že jsou to pěkné potvory. Ano, doslova: pěkné i potvory. Nemají zelené listy a tak se prostě nastěhují do podnájmu. Některé zárazy jsou tak vybíravé, že parazitují jen na jediném druhu rostlin, jiné se spokojí s větším počtem hostitelů.
Celý článek

Květina lásky, lví ústa i revolverová květina

Přidáno 2. 6. 2011

Označení uvedená v titulku článku si v různých zemích lidé vymysleli pro rostlinu z čeledi pryskyřníkovitých, kterou známe jako orlíček. Jako okrasnou rostlinu orlíček lidé pěstovali už od 15. století. V současné přírodě je však stále více orlíček ohrožen úbytkem vhodných lokalit. Horským druhům navíc vadí globální oteplování.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts