Články v kategorii Rostliny

Jaterníky, sasanky a podběl - skromní poslové jara

Přidáno 3. 3. 2014

Pokud by rostliny měly lidské vlastnosti, nedivila bych se, kdyby některé jarní květiny daly najevo svou ukřivděnost. Sotva někde vystrčí své kvítky sněženky, bledule či petrklíče, hned jsou toho plné noviny. Když však rozkvetou jaterníky, sasanky nebo podběl, tak se to bere téměř jako samozřejmost.
Celý článek

Břečťan popínavý - zákeřná liána z třetihor

Přidáno 3. 3. 2013

Podobnou rostlinu budete v našich zeměpisných šířkách hledat marně. Břečťan popínavý se po Zemi plazí už od třetihor, tedy téměř 70 milionů let. Ačkoli je u nás poměrně hojný, mnohé zaskočíte dotazem na podobu jeho květu. V některých zemích břečťan chrání, ale tam, kde nepatří mezi původní druhy, jej nenávidí. Pro dobyvatelské choutky navrhuji změnu jména na břečťan rozpínavý.
Celý článek

Putování za létem indiánským i babím

Přidáno 7. 10. 2012

Zatímco v našich zeměpisných šířkách nazýváme prosluněné dny pozdního léta babím létem, na severoamerickém kontinentu mluví o létu indiánském. Babí léto obvykle končí na přelomu září a října; indiánské léto může na severní polokouli trvat od konce září do poloviny listopadu. Abych si mohla dostatečně užít pestrou paletu podzimních květů z celého světa, zamířila jsem do botanické zahrady v Praze Troji.
Celý článek

Třemdava bílá – přebornice v sebeobraně

Přidáno 3. 6. 2012

Nádherná květina a neuvěřitelná potvora zároveň. Květy třemdavy bílé právem patří k nejkrásnějším v naší přírodě. Prozradím vám nejen jak přišla ke svému druhovému názvu bílá, když její květy mají většinou růžový nádech, ale také to, co mi tahle krasavice provedla, když jsem se za slunečného dne lehce dotkla jejích listů.
Celý článek

Hlaváček jarní: hořký a falešný

Přidáno 22. 4. 2012

Na první pohled to vypadá, že spousta věcí je v přírodě zařízena velmi důmyslně. Například hlaváček jarní chutná hořce a tak se mu zvěř vyhýbá. Horší je to s lidmi. Rostlina obsahuje jedovaté látky, tzv. srdeční glykosidy, které se hlaváčku staly osudnými. Ba co hůř, o jeho ústup z přírody se postarali nejen sběratelé léčivek, ale také někteří milovníci skalniček. A tak dnes patří mezi silně ohrožené druhy rostlin.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts