2. 9. 2010

Modrásek jehlicový

Samec modráska jehlicového (Polyommatus icarus) odpočívá na květech pilátu lékařského. NP Podyjí, květen 2010. Když zatoužíte vidět konkrétní druhy motýlů či kvetoucích rostlin, je někdy hodně obtížné vypátrat nejvhodnější termín. Létají (kvetou) někdy tak krátce, že nemusíte mít štěstí se s nimi v daném místě potkat. Vzhledem k prudkým zvratům počasí se mnohdy nedá spolehnout ani na údaje z minulých let.

V půlce května jsem zamířila do Národního parku Podyjí (www.nppodyji.cz) s jasným cílem: spatřit vzácného motýla zvaného pestrokřídlec podražcový (Zerynthia polyxena). Bohužel, počasí mému záměru nepřeje: silná oblačnost, větrno, sluníčko vykoukne opravdu velmi zřídka. Radost z toho, že bez obtíží na louce Pod Šobesem nacházím živnou rostlinu housenek tohoto motýla - kvetoucí podražec křovištní, brzy střídá zklamání: pestrokřídlec vidět není.

Putuji tedy dál po červené turistické značce a zastavuji se ve starobylé vinici Šobes. Z informační tabule na mne dýchne dávná historie: první vinice v tomto kraji údajně založili už římští legionáři. Procházím se chvíli po vinici, pozoruji rašící vinnou révu, vedle které mne upoutaly výrazné fialové květy pilátu lékařského (Anchusa officinalis).

Polyommatus icarus - květen 2010, NP Podyjí.
Polyommatus icarus - květen 2010, NP Podyjí.

Zdá se, že budu muset vzít za vděk i méně vzácnými druhy motýlů, objevím-li se jaké. Na kraji vinice usedá do trávy a později i na květy pilátu jeden z nejmodřejších modrásků – modrásek jehlicový. Jeho křídla vlastně vůbec nejsou modrá. Na svrchní straně křídel má tzv. strukturní barvu, to znamená, že jemné šupinky neobsahují modrý pigment, tedy modré barvivo, ale pouhý lom světla kouzlí na jemných vrstvičkách a žebérkách šupinek a tak dodává křídlům nebeskou modř.

Modrásek jehlicový (Polyommatus icarus) v poloze hlavou dolů. NP Podyjí, květen 2010.
Modrásek jehlicový (Polyommatus icarus) v poloze hlavou dolů. NP Podyjí, květen 2010.

S úžasem pozoruji, jak skvěle si vede při silnějších závanech větru. Je usazený na trávě hlavou dolů a má zavřená křídla. Je to prý i jeho oblíbená poloha pro nocování.

Modrásek jehlicový je považován za nejhojnějšího a také nejznámějšího modráska. V přírodě jej můžete potkat ve třech generacích, od května až do října. Ne náhodou se dřív jmenoval modrásek obecný.

Samice modráska jehlicového (Polyommatus icarus). Červenec 2007, písečný přesyp v Semíně.
Samice modráska jehlicového (Polyommatus icarus). Červenec 2007, písečný přesyp v Semíně.

Zkouším fotit modráska nejen pevně přitisknutého na květenství trávy, ale také s křídly otevřenými i zavřenými. Zvlášť výstižná mi přijde situace, kdy je vidět spodní křídla a zároveň i kousek vrchní strany křídel samečka (samičky mají vrchní stranu křídel zbarvenou dohněda).

Mezi oblíbené pochoutky modrásků jehlicových patří především žlutě kvetoucí bobovité rostliny, ale rádi posedí také na jeteli, mateřídoušce, pampeliškách či dobromysli.

Modrásek jehlicový (Polyommatus icarus), Praha, červenec 2009.

Modrásek jehlicovýPolyommatus icarus (Rottemburg, 1775)

anglicky Common Blue
Podobné druhy v ČR: modrásek vičencový (Polyommatus thersites), modrásek jetelový (P. bellargus), modrásek ušlechtilý (P. amandus), modrásek tmavohnědý (Aricia agestis).
Rozpětí křídel 28-32 mm

Více: www.lepidoptera.cz

Fotogalerie na radkapalenikova.cz/galerie

Text a foto: Radka Páleníková

Další články k tématu: motýli



Diskuze

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts