14. 5. 2011

Co způsobil okáč pýrový

Okáč pýrový (Pararge aegeria), hojný druh světlých listnatých lesů, především dubových a bukových. Černá hora, Krkonoše, srpen 2008. Pokud jste dosud o motýlovi jménem okáč pýrový dosud neslyšeli, nic si z toho nedělejte. Já o něm do léta 2008 také neměla nejmenšího tušení. Ale právě tenhle motýl mne okouzlil natolik, že odstartoval můj zájem o svět motýlích křídel. I on tak trochu může za to, že podtitul mého webu zní motýli a jiné pozoruhodnosti.

Vše začalo velmi nenápadně. Na červencové dovolené v Krkonoších jsem si opravdu užívala. Bydleli jsme v horském hotelu Černá Bouda, který je téměř na vrcholu Černé hory (1260 m n. m.). Ráno si stačilo trochu přivstat a svítání jsem mohla pozorovat přímo na rašeliništi, které v tu dobu zdobily nádherně rozkvetlé suchopýry.

Přes den jsme vyráželi na výlety. Květiny podél cest byly doslova obsypány motýly. Kromě babočky pavího oka jsem však většinu z nich nedovedla pojmenovat. Přesto jsem nadšeně fotila křídla červená, bílá, žlutá, oranžová i všelijak strakatá. Prostě všechna, která nestačila z blízkosti mého objektivu zmizet.

Okáč pýrový (Pararge aegeria), hojný druh světlých listnatých lesů, především dubových a bukových. Milovice (Středočeský kraj), červenec 2009.
Okáč pýrový (Pararge aegeria), hojný druh světlých listnatých lesů, především dubových a bukových. Milovice (Středočeský kraj), červenec 2009.

Přišel poslední den dovolené, poslední procházka po okolí. Trochu nostalgicky se rozhlížím kolem sebe. Můj zrak upoutal motýl, který byl jiný než ti, které jsem v uplynulých dnech potkala. Cvakám záběry, zkouším se opatrně přiblížit. Motýl má na hnědém podkladě béžové ozdoby. Připadá mi, jakoby měl krajkovaná křídla. Líbí se mi a chci vědět "co je zač". Zjišťuji, že vlastně vůbec není vzácný. Jmenuje se okáč pýrový (Pararge aegeria) a patří do čeledi babočkovitých. Nejčastěji ho můžete potkat na kraji lesa. Dovedně tam poletuje na rozhraní světla a stínu. K ošálení pronásledovatele mu často stačí zavřít křídla. Při zjišťování jména motýla jsem s údivem viděla, jak pestrý máme motýlí svět. V tu chvíli jsem zatoužila jeho obyvatel spatřit na vlastní oči.

Když okáč pýrový (Pararge aegeria), zavře svá křídla, stává se na rozhraní světla a stínu velmi nenápadným. CHKO Český kras, Koněprusy, červenec 2010.
Když okáč pýrový (Pararge aegeria), zavře svá křídla, stává se na rozhraní světla a stínu velmi nenápadným. CHKO Český kras, Koněprusy, červenec 2010.

Zjišťovat jméno motýla, když máte jen fotku, není pro laika vůbec snadné. Velmi mi pomohli na lepidoptera.cz. Na tomto webu mne zaujala výzva pracovníků Entomologického ústavu AV ČR, že do Mapování motýlů České republiky se mohou zapojit i amatéři. Řekla jsem si, že když někde nějakého motýla potkám, pošlu hlášení. V tu chvíli jsem neměla nejmenší tušení, kolik knížek s nápisem motýli na hřbetě přibude v mé knihovničce a kam všude se na motýlích toulkách dostanu.

Těší mne, že byť jsem začínala opravdu jen s vybledlými školními znalostmi, brali má hlášení na lepidoptera.cz zcela vážně. A to i přesto, že jsem se občas neobratně ptala na věci, které jsou odborníkům zcela jasné. Třeba jak poznám, co jsou makro a co mikro lepidoptera.

Okáče pýrového teď vídám často. Většinou si stačí dobře všímat pohybu při vstupu do lesa. Mihotavý stín mne upozorní, že tu "něco" lítá a ve většině případů to bývá právě okáč pýrový.

Okáč pýrový (Pararge aegeria) může mít rozdílný odstín zbarvení křídel. Fotografováno koncem dubna 2011 na Pálavských vrších.
Okáč pýrový (Pararge aegeria) může mít rozdílný odstín zbarvení křídel. Fotografováno koncem dubna 2011 na Pálavských vrších.

Zpočátku jsem byla s určováním hodně nejistá. Raději jsem se snažila všechny pozorované druhy vyfotit. Teď už kvůli určení nemusím pronásledovat každého motýla. Pokud si však nejsem jistá, raději přidávám ke svému hlášení snímek. Inspiraci kdy, za kým a kam jsem mnohokrát našla na motýlím webu Marka Vojtíška – kolas.cz.

Moje motýlí knihovnička

  • Motýli České republiky: Rozšíření a ochrana I, II, Společnost pro ochranu motýlů, Praha 2002 (mnohé z těchto publikací najdete na lepidoptera.cz)
  • Motýli - průvodce naší přírodou, Michael Lohmann, nakladatelství Pavel Dobrovský - BETA, Praha 2006
  • Motýli, Ivo Novák, František Severa, Aventinum, 2005
  • Naši motýli, Jiří Zahradník, František Severa, Albatros 2009, edice OKO
  • Kapesní atlas našich motýlů, Rudolf Hrabák, Státní zemědělské nakladatelství ve sepolupráci se Státním pedagogickým nakladatelstvím, Praha 1985
  • Motýli denní 1, Rudolf Schwarz, Vesmír, Praha 1948
  • Naši motýli, Bohumil Starý, Otakar Zejbrlík, Kropáč & Kucharský, Praha 1943
  • Noční motýli I., II., Motýli a housenky střední Evropy, Atlas, Jan Macek, Josef Dvořák, Ladislav Traxler, Václav Červenka, Academia 2007, 2008
  • Ohrožený svět hmyzu, Ivo Novák, Karel Spitzer, Academia 1982
  • Život motýlů střední Evropy - populace, ekosystémy, význam, Zbyněk Čechmánek, Rudolf Hrabák, Granit, Praha 2006

Text a foto: Radka Páleníková

Další články k tématu: motýli



Diskuze

linda

26. 6. 2012 v 15:15

Dobrý den, můžete mi, prosím, doporučit, která kniha o našich domácích motýlech obsahuje i kresby nebo fotografie housenek (a kukel)? Stačí mi běžné druhy pro účely poznávání s dětmi, děkuji!!

Radka Páleníková

29. 6. 2012 v 17:24 | http://www.radkapalenikova.cz

Dobrý den, určitě bych doporučila knihu Naši motýli z edice OKO. Nejsou tam housenky všechny, ale je jich tam docela dost, navíc i texty jsou zpracované velmi hezky. A pak se mi moc líbí kniha Motýli - průvodce naší přírodou (Michael Lohmann). To je ještě takové hlubší nahlédnutí do motýlího života, ale zpracované pro děti. Nevím však, zda jsou tyhle knihy k mání (v článku uvádím roky vydání těch, které mám doma). Zajímavým zdrojem jsou i antikvariáty, třeba Motýli denní od Rudolfa Schwarze jsem občas v pražských antikvariátech vídala. I tam jsou na ilustracích mnohé housenky.

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts