Články v kategorii Motýli

Co je to za motýla?

Přidáno 16. 3. 2024

Mihnul se kolem vás neznámý motýl? Představím vám tři skvělé pomůcky, které mi výrazně usnadnily určování motýlů. Práci s nimi zvládnou i začátečníci. Ač mohou být tihle pomocníci vždy po ruce, nezatíží vaši kapsu ani peněženku.
Celý článek

Jeho výsost, pestrobarvec petrklíčový

Přidáno 17. 9. 2017

Tenhle motýl se zvláštním českým jménem pestrobarvec petrklíčový patří co do velikosti mezi malé denní motýly. Obvykle létá pouze na jaře, v dubnu a květnu. Vedle svých tropických bratranců vypadá jako chudý příbuzný. Jen těžko může konkurovat metalickému lesku jejich křídel. Nicméně v Anglii se honosí titulem vévody a jeho jméno se objevilo i na filmových plakátech - Duke of Burgundy.
Celý článek

Okáč bojínkový: motýl se šachovnicí na křídlech

Přidáno 3. 8. 2013

Stačí letmé nahlédnutí do národních názvů a hned budete mít lepší představu, jak takový okáč bojínkový vypadá. Na mramorování jeho křídel upozorňuje angličtina (Marbled White) i nizozemština (dambordje); podobnost se šachovnicí zdůrazňuje polština (polowiec szachownica), bulharština (Шахматна пеперуда), maďarština (sakktábla), němčina (Schachbrett, Damenbrett) i francouzština (Échiquier).
Celý článek

Babočka kopřivová - rusalka z kopřiv

Přidáno 10. 3. 2013

Jen co se trochu oteplí, opouštějí babočky kopřivové své zimní skrýše. První zmínka o pozorování baboček ke mně letos dorazila už 5. března z nákladového nádraží Praha Žižkov. Ne že bych tomu nevěřila, ale chtěla jsem se přesvědčit na vlastní oči. Neděle 10. března nebyla tolik slunečná, ale štěstí mi přálo. A tak jsem do tabulek zapsala babočku kopřivovou jako své první motýlí pozorování v roce 2013.
Celý článek

Letní Porážky: mračna motýlů i mečíky pod dubem

Přidáno 27. 11. 2012

S výpravou do Bílých Karpat jsem dlouho otálela kvůli vzdálenosti. Cesta z Prahy na jihovýchodní konec republiky představuje 300 kilometrů. O to pečlivěji jsem chystala seznam rostlin a živočichů, které bych ráda spatřila. K rezervaci Porážky mne nasměrovala touha vidět jedinou lokalitu s všivcem statným u nás. Louky v jejím okolí mne okouzlily natolik, že jsem tam další ráno spěchala znovu.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts