Články v kategorii Krajina

Kupsova skála, království jedovatého lýkovce

Přidáno 31. 3. 2019

Zvlášť koncem zimy působí rozkvétající keříky lýkovců jako zjevení. A to nejen pro sytě růžovou barvou květů, ale také pro svou omamnou vůni. Není divu, že kdo je nezná, je při setkání s nimi hodně udiven.
Celý článek

Sklenářovice: bledule místo zlatokopů a sklářů

Přidáno 8. 4. 2018

Ve Sklenářovickém údolí v Krkonoších jsem se ocitla neplánovaně koncem března 2016. Zatoužila jsem fotit šafrány bělokvěté v Horních Albeřicích, jenže na jejich louce ještě ležely zbytky sněhu...
Celý článek

Babinské louky: ocúny a popletený upolín

Přidáno 28. 10. 2013

Na zmínku o Babinských loukách na Litoměřicku jsem narazila už před pár lety. Zaujalo mne, že tam jako na jedné z mála našich lokalit roste kriticky ohrožený zvonovec liliolistý. Připsala jsem je tedy na seznam míst, která bych ráda navštívila. Byť jsem se několikrát pohybovala velmi blízko, ten pravý impuls k výpravě přišel až letos na samém prahu podzimu.
Celý článek

Mrazivé putování na Třístoličník

Přidáno 3. 2. 2013

Zimní cestu na bavorský Třístoličník jsem pojala etapově. Ne proto, že bych pětikilometrovou vzdálenost z městečka Haidmühle nezvládla urazit za jediný den. Ale proto, že jsem si co nejvíc chtěla užít focení. Zatímco u pěších turistů se dá rychlost odhadnout, pohyb fotografa terénem je nevyzpytatelná veličina. Má-li dost zajímavých příležitostí k focení, může se jeho hodinová rychlost blížit nule.
Celý článek

Košťál – kopec otakárků a potrestané pýchy

Přidáno 13. 5. 2012

Zvu vás na kopec, který při západu slunce s oblibou pozoroval Karel Hynek Mácha ze svého litoměřického bytu. Na kopec, který podobně jako další siluety Českého středohoří, učaroval malíři Emilu Fillovi. V roce 1372 tu prý uhodil blesk za tak zvláštních okolností, že Václav Hájek z Libočan neváhal událost zvěčnit na stránkách Kroniky české. Vrch se jmenuje Košťál a na jaře ho zdobí zlatavě žlutá tařice skalní.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts