28. 12. 2013

Fotokniha nebo fotoalbum?

Fotoknihy - titulní obálky Nevím jak vás, ale mně nikdy nebavilo dávat fotky do alba s fotorůžky. Štvalo mne, že se každou chvíli nějaký odloupl a fotka si pak žila svým vlastním životem. Růžková alba u nás v rodině vystřídala alba zasunovací. Ale s přibývajícími roky začala být neskladná. Na frak dostávala nejvíc tím, že jsme tu a tam nějakou fotku vytáhli a už ji nevrátili. A když se přestalo fotit na filmy, zůstala většina fotek většinou jen v počítači.

Až dobré zkušenosti přátel s fotoknihami mne rozhoupaly k rozhodnutí, že to taky zkusím. Chvíli mi trvalo, než jsem pochopila, že fotoknihy jsou vlastně fotoalba. Zalíbilo se mi, že si při jejich výrobě neupatlám prsty od lepidla a když zvržu nadpis, tak ho v počítači velmi snadno opravím (pokud si toho včas všimnu). Hotové album odešlu k vytištění prostřednictvím internetu.

Programů a služeb na tvorbu fotoknih existuje několik. Ty nejznámější představil ve velkém testu na serveru Technet.cz Pavel Kasík. Tak rozsáhlé srovnání jsem před třemi roky k dispozici neměla a tak jsem využila toho, že si kamarádi, kteří hodně fotí, pochvalovali program společnosti CEWE COLOR.

Motýli a jiné pozoruhodnosti III, fotokniha 2013
Motýli a jiné pozoruhodnosti III, fotokniha 2013

Volbu, že za mne program "sám" sestaví celé album, jsem zavrhla hned na začátku. Brzy jsem také zjistila, že sestavování alba podle mých představ určitě nebude záležitostí na pár minut. Ale protože jsem chtěla album udělat jako ohlédnutí za uplynulým rokem svých fototoulek a zároveň jej dát jako dárek, předem jsem s delším časem na jeho tvorbu počítala.

Pro zájemce jsou na webu videonávody (vložení videa, černobílé variace, vertikální či horizontální zrcadlení, práce s textem, transparence, vkládání map), i nabídka bezplatného online školení. Program každoročně aktualizován. Sepsala jsem tedy jen pár postřehů na téma co se mi při vytváření fotoknih osvědčilo a čeho se naopak snažím vyvarovat.

Nikdy není pozdě, ale někdy se dá ušetřit

Vytvářet fotoknihu jako vánoční dárek je ideální v dostatečném předstihu. Například v říjnu 2013 nabízel Fotolab.cz, u kterého si CEWE fotoknihy objednávám, až 20% na výrobu všech druhů fotoknih. V listopadu sleva klesla na 10%. Slevy jsou jistě příjemné, jenže to bych musela mít fotky pro album vybrané a upravené včas. Takže si hlídám "garanci dodání do Vánoc". U jednotlivých produktů bývá uvedeno, kolik pracovních dní firma potřebuje na zhotovení zakázky. V případě, že bych chtěla fotoknihu dostat poštou, je pak termín delší, ale já dávám přednost vyzvednutí na prodejně. V takovém případě musím počítat 5 pracovních dní. Ve skutečnosti bylo na prodejně album k vyzvednutí už třetí pracovní den.

Ideální rozlišení snímků

Buď jsem při první práci s fotoknihou špatně četla, ale neobjevila jsem informaci, jaké rozlišení se u fotografií doporučuje. Tvůrci programu počítají spíše s těmi, kteří si s podobnými údaji hlavu nelámou. Pokud byste se snažili do fotoknihy přidat snímek v malém rozlišení, pak vás program automaticky upozorní nepřehlédnutelným výstražným trojúhelníkem s vykřičníkem, že jste zvolili nevhodně.

Letos jsem si v nápovědě, která je součástí programu, všimla následujícího doporučení: "Relativní rozlišení fotografií by mělo být v nejlepším případě 300 ppi (pixel per inch), ale vždy ve vztahu k zobrazované velikosti na vytištěné stránce..." Osobně fotky před vložením do fotoknihy upravuji, ale snažím se příliš nezmenšovat. Klidně vkládám snímky o rozměrech 2400 x 1800 px. Jen jsem nějak neobjevila v nápovědě zmiňovaný indikátor kvality, který by měl signalizovat kvalitu snímků barvami (červená, žlutá, zelená).

Fotokniha 2012 - ukázka pracovního prostoru na počítači.
Fotokniha 2012 - ukázka pracovního prostoru na počítači.

Pozor na mizející okraje

Jak ošidné je použití již předem oříznutých fotek, jsem si uvědomila už při tvorbě první fotoknihy. Naštěstí vás program upozorní, že jste snímek vložili blízko okraje stránky a tedy že část jeho okraje "spolkne" ořez. Aby výsledek vypadal co nejlépe, raději snímky umístěné do krajů stránky upravuji tak, aby byl prostor i po ořezu knihy dostatečný. Výhodou je, že se snímkem může pohybovat a tak si nastavíte jeho optimální umístění. Jen nesmíte polevit na pozornosti, nebo dopadnete jako já se snímkem orchideje ze skleníku Fata morgana. Je v pravém horním rohu stránky a já si s ním při kontrole hnula tak nešikovně, že hornímu květu část chybí.

Fotosešit – nejlevnější varianta

Ceny, začínající "již od", bývají velmi zrádné. Když totiž začnete hledat jaký produkt by vám opravdu vyhovoval, většinou to nebývá ten s nejnižší cenou. Jako nejlevnější nabízí CEWE v sešitovém provedení velikost s označením malá (14x13 cm) nebo mini (15x11 cm) s měkkou vazbou. Já nakonec zvolila velikost označenou kompakt panorama (19 x 15 cm) v nejlevnější variantě – digitální tisk, sešitová vazba (od 229 Kč).

K výběru je ještě digitální tisk ve vysokém lesku (od 449 Kč) nebo na matný fotopapír (od 449 Kč). Stran by mohla tato kniha mít až 50, ale to bych k základnímu rozsahu knihy (26 stran) musela 3x přidat osm stran. Za každých dalších osm stran bych si připlatila 79 Kč. "Nejlevnější" varianta fotosešitu by pak stála 466 Kč! Tedy za předpokladu, že bych nechávala vyrobit pouze jediný výtisk. V nabídce jsou množstevní slevy (pro odběr od 2, 5, 10 či 25 kusů).

Kdo hledá, najde...

Daní za šíři možností, který program CEWE na zpracování fotoknih nabízí, je čas, který bychom museli zkoumání jednotlivých funkcí věnovat. Já se nakonec většinou inspiruji svými fotoknihami z minulých let. Sice jsem si vyzkoušela kolem fotek různé rámečky a stínování, ale nakonec jsem pouze u některých snímků použila bílý rámeček široký 0,3 mm.
Asi nejdéle jsem dumala nad tím, jak už v téměř zaplněném albu přesunout pořadí hotových stránek. Pak jsem zjistila, že stačí posunovat náhledy dvoustran. Potíž nastala ve chvíli, kdy už byly všechny stránky zaplněné. Nakonec mi pomohlo dočasné rozšíření alba a pak smazání nadbytečných stránek. Jak snadno prohodit obsah pravé a levé stránky jsem ale neobjevila.

Fotokniha - detail odřeného přebalu.
Fotokniha - detail odřeného přebalu.

Skrytá pomsta nejlevnější varianty

Ve chvíli, kdy za cokoli člověk nějaké peníze ušetří, má radost. Ale ona úspora se dříve nebo později někde vyboulí. V případě digitálního tisku se při častějším používání fotoknihy tu a tam objeví na snímcích drobné oděrky. Pro fotoknihu, kterou si bude často listovat více lidí a budeme se k ní chtít vracet i po více letech, tahle nejlevnější varianta optimální není.

Nic naplat, klasika je klasika. Navíc, pokud nalepíte nazvětšované fotky do alba ručně, pak vznikne neopakovatelný originál. Jen posunování snímků a jejich popisování nebude tak snadné, jako při tvorbě fotoknihy v počítači. Výhodou je, že na trhu už jsou k mání modernější fotorůžky, existují alba opatřená samolepicí vrstvou či můžete použít speciální fotolepidlo. Protože zasychá pomalu (přibližně 5 minut), máte dost času snímek usadit do ideální polohy. 

Moje třetí fotokniha

Motýli a jiné pozoruhodnosti III, fotokniha 2013

Využila jsem možnosti nechat elektronickou podobou fotosešitu listovat i ostatní. Bohužel, ty dva z předchozích let vám ukázat nemohu. Nevím, zda už tenkrát byla možnost za menší poplatek přikoupit datový prostor na jejich skladování. Navíc jsem si letos všimla, že pokud album nasdílím na facebooku, bude zdarma na stránkách společnosti přístupné rok.

Fotokniha k prolistování: Motýli a jiné pozoruhodnosti III

Text a foto: Radka Páleníková

Další články k tématu: fotografování



Diskuze

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts