Články

Jděte do háje...

Přidáno 19. 3. 2012

Pokud nás někdo posílá do háje, většinou to s námi nemyslí dobře. Místo slovesa JDĚTE se používá důraznější TÁHNĚTE. A místo háje, však vy víte... Já vás však posílám do háje v původním smyslu slova: do háje zeleného, plného jarních květů a štěbetajícího ptactva. Chcete-li si užít první posly jara, pak máte nejvyšší čas. Představení o mnoha dějstvích, přírodovědci označované jarní aspekt, už začalo.
Celý článek

Jarní kudykam: sněženky a bledule

Přidáno 2. 3. 2012

Mám radost, jak z nejrůznějších koutů postupně a vytrvale útočí jaro. Trpělivě vyčkává na chvíli, kdy zmizí sněhová peřina a pak se co nejrychleji snaží označkovat dobytá území. Nejčastěji o sobě dává vědět květy bílými, žlutými či fialovými. Ale jako první špióny vysílá ze země přistěhovalce – ostře žluté květy talovínu zimního.
Celý článek

Jak jsem fotila rande Měsíce s Venuší

Přidáno 6. 2. 2012

Přehlédnout Měsíc na jasné noční obloze je téměř nemožné. Obrovská zářící koule láká hlavně v období úplňku. V minulých dnech jsem si ověřila, že pro fotografování je náš nejbližší vesmírný soused pozoruhodný ve všech viditelných fázích. Začalo to přečtením zmínky na facebookovém profilu o setkání Měsíce s Venuší a skončilo to každodenní výpravou pod noční oblohu.
Celý článek

Můj rok 2011: odtajněná přání a poklady za humny

Přidáno 5. 1. 2012

Když jsem s fotografováním přírody před pár lety začínala, nedělala jsem si s výběrem lokalit starosti. V knihách nebo na internetu jsem si vyhlédla zajímavé místo a vyrazila. Postupně jsem zjišťovala, že není důležitý pouze cíl, ale také načasování výpravy. Na své fototoulky jsem se začala připravovat důkladněji. Po loňsku vím, že nemalou roli hraje také to, s kým se na cesty vydáváte.
Celý článek

Karel Čapek: Prosba o milost

Přidáno 28. 12. 2011

Jako novinář dokázal Karel Čapek psát i o zdánlivě velmi obyčejných věcech. Ať už šlo o nábřeží, sníh, kliku, mapu, kočku, poštu nebo třeba jinovatku. O to víc mne oslovil jeho sloupek Prosba o milost. Hájí v něm vzácnou lokalitu stepní flóry u Mohelna. Lidové noviny jej otiskly před více než 80 lety. Není to jen obhajoba vzácné stepi, Čapek žádá milost pro všechny ohrožené přírodní památky.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts