Články

Drzá kachna okradla labuť o snídani

Přidáno 11. 12. 2010

Předpověď počasí na čtvrtek 9. prosince neslibovala v Praze nic extra, snad jen více náledí. Po několika zcela zatažených dnech tu byl alespoň malý příslib slunečních paprsků. Chvíli jsem váhala, zda si mám cestu do práce poněkud zkomplikovat, ale zvítězila zvědavost vidět něco, co není v Praze běžně k vidění.
Celý článek

Bouřňák – báječný kopec pro všechny

Přidáno 4. 12. 2010

Prozradím vám, jak Krušnohorský kopec Bouřňák ke svému současnému jménu přišel. Dozvíte se také, proč bylo obtížné dostat český název do map. Představím vám Karla Líma, průkopníka krušnohorského lyžování a turistiky. Chybět nemůže ani zmínka o zdejším unikátu – větrem ošlehaných a pokroucených bucích.
Celý článek

Kolik kurzů máš, tolik věcí nakoupíš

Přidáno 27. 11. 2010

Před nákupem zrcadlovky se mne snažil brácha varovat. Na jeho větu: "Bude tě to stát spoustu času a peněz!", jsem si mnohokrát vzpomněla. Tenkrát jsem však byla přesvědčená, že focení budu věnovat právě tolik času a peněz, kolik bude nezbytně třeba, tedy naprosté minimum. Ohlédnutí pár let zpátky napovídá, že měl pravdu.
Celý článek

Ďáblův dráp z doby ledové

Přidáno 20. 11. 2010

Občas podnikáme krkolomné výpravy v domnění, že čím dál dojdeme v náročném terénu, tím více toho spatříme. A leckdy s překvapením zjistíme, že ta největší pozoruhodnost se krčila nenápadně hned na začátku naší cesty. Jako třeba v mém případě pamětník doby ledové - zvonečník chocholatý, přezdívaný ďáblův dráp.
Celý článek

Veverka obecná - ohrožená kráska

Přidáno 6. 11. 2010

Kdyby mi někdo před pár lety řekl, že si vyhlédnu mrazivé podzimní ráno a pojedu z Prahy na výlet do Mladé Boleslavi fotit veverky, tak bych si nejspíš ťukala na čelo. Cestovat za něčím tak obyčejným, jako jsou veverky? S údivem jsem zjistila, že se u nás dříve hojně rozšířená veverka obecná ocitla na seznamu ohrožených druhů.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts