Články

Netopýr - zvíře roku 2011

Přidáno 17. 2. 2011

Zatímco v Číně nedávno odstartovali rok králíka, přírodovědci si za erbovní zvíře roku 2011 zvolili netopýra. Můžeme být pyšní, že Česká republika je jakousi netopýří velmocí. Co do rozsahu a délky sledování netopýřích zimovišť nemáme ve světě konkurenci. Proto jsem velmi ráda přijala pozvání na výpravu za netopýry, přesněji na jejich sčítání v jejich největším zimovišti v Čechách – v Českém krasu.
Celý článek

Skorec vodní, vrchlabský

Přidáno 9. 2. 2011

Nebojte, nedělám si ambice, že jsem objevila nějaký dosud neznámý druh. Jen jsem do titulku přidala informaci o místě, kde se mi konečně podařilo tohoto pozoruhodného ptačího plavce, pěvce a potápěče spatřit a vyfotit.
Celý článek

Rys ostrovid, aneb pravá kočičí láska

Přidáno 15. 1. 2011

Při fotografování v zoologických zahradách mi prostor, odkud je focení možné, připadá často velmi stísněný. Najít místo, kde by snímek nerušily mříže nebo ohrada, nebývá snadné. O to víc jsem si užívala výpravu do Bavorského lesa. Tamější areál zvířecích výběhů je vlastně jakási lesní zoo, ve které můžete pozorovat původní obyvatele Šumavy. V případě rysa ostrovida jsem měla opravdu velké štěstí.
Celý článek

Můj rok 2010: dravci, orchideje, motýli

Přidáno 3. 1. 2011

Nepatřím k těm, kteří své zážitky pečlivě zapisují do deníku. Naštěstí mám na osvěžení vzpomínek skvělého pomocníka – fotoarchiv. Loni jsem sice necestovala tisíce kilometrů daleko, ale i tak jsem měla štěstí vidět mnoho pozoruhodných míst, rostlin i živočichů. Stačilo se ve správný čas vypravit na správné místo…
Celý článek

Nejasný osud jasoně dymnivkového

Přidáno 18. 12. 2010

Představím vám stále vzácnějšího motýla. Jmenuje se jasoň dymnivkový a před rokem 1950 byl u nás pozorován v prostoru 121 mapových čtverců, především na Moravě. Po roce 1994 to bylo už jen 28 čtverců. Je zapsán na seznamu kriticky ohrožených druhů. Má šanci přežít a nebo je neúprosně odsouzen k zániku?
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts