Články

Škvorec - výprava po stopách sibiřských šamanů

Přidáno 2. 4. 2011

Máte chuť spatřit dub vysvěcený sibiřským šamanem Očur-oolovičem? Nebojte, nemusíte putovat přes pět tisíc kilometrů na východ. Stačí, když urazíte z Prahy 35 km východním směrem a navštívíte památné stromy u sv. Donáta. Na mapě je najdete uprostřed trojúhelníku mezi Úvaly, Škvorcem a Přišimasy.
Celý článek

Karel Čapek: O povaze kosů

Přidáno 19. 3. 2011

Možná vás překvapí, že kos černý, dnes téměř všudypřítomný městský pták, nežil v blízkosti lidských sídel vždycky. Až do 20. století se ukrýval v hustých jehličnatých lesích. Teprve pak se začal šířit do měst. Pokud na vás někdy působí svým chováním přinejmenším drze, jistě vás pobaví sloupek Karla Čapka. Lidové noviny jej otiskly před 80 lety, ale zdá se, že na povaze černých přivandrovalců se mnoho nezměnilo.
Celý článek

Kandík psí zub: tajemný klenot z Medníku

Přidáno 11. 3. 2011

Vrch Medník se svými 416 výškovými metry není zdaleka nejvyšším kopcem v okolí Pikovic. Většinu těch, kteří na něj zamíří, však neláká jeho vrchol, ale severovýchodní stráň nad řekou Sázavou. Díky rostlině s podivným názvem kandík psí zub je Medník nejznámějším turistickým místem široko daleko. Zvlášť počátkem jara se díky rozkvetlým kandíkům Medník stává jakýmsi poutním místem milovníků přírody.
Celý článek

Co dělají motýli v zimě?

Přidáno 7. 3. 2011

V době, kdy jsem toho o motýlech věděla pramálo, mne v polovině března překvapil při procházce podél Labe žluťásek řešetlákový. Byl to první motýl, kterého jsem ten rok potkala. Zajímalo mne, jestli někde přezimoval a nebo už je čerstvě vylíhnutý. Zjistila jsem, že je to jeden z nejdéle žijících motýlů u nás a zároveň motýlí otužilec. Začala jsem pátrat, jak zimní období přežívají ostatní druhy motýlů.
Celý článek

Talovín zimní, tajemný cizinec

Přidáno 2. 3. 2011

Říká se, že první jarní kytka je sněženka, jakýsi posel jara. Ale ve skutečnosti je to spíš talovín zimní, přivandrovalec z jihovýchodní Evropy. Těžko říct, zda je talovín předskokan prvních jarních květů nebo spíš poslední květ zimy. Na Slovensku, ale i mnohde u nás, jej nazývají tavolínem. V češtině si vysloužil řadu zvláštních jmen, která o něm leccos prozrazují: voměj zimní nebo zlaťák předjarní.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts