Články

Květina lásky, lví ústa i revolverová květina

Přidáno 2. 6. 2011

Označení uvedená v titulku článku si v různých zemích lidé vymysleli pro rostlinu z čeledi pryskyřníkovitých, kterou známe jako orlíček. Jako okrasnou rostlinu orlíček lidé pěstovali už od 15. století. V současné přírodě je však stále více orlíček ohrožen úbytkem vhodných lokalit. Horským druhům navíc vadí globální oteplování.
Celý článek

Co způsobil okáč pýrový

Přidáno 14. 5. 2011

Pokud jste dosud o motýlovi jménem okáč pýrový dosud neslyšeli, nic si z toho nedělejte. Já o něm do léta 2008 také neměla nejmenšího tušení. Ale právě tenhle motýl mne okouzlil natolik, že odstartoval můj zájem o svět motýlích křídel. I on tak trochu může za to, že podtitul mého webu zní motýli a jiné pozoruhodnosti.
Celý článek

Koniklec – báječná kytka pro fotografy

Přidáno 27. 4. 2011

Loni jsem začala pátrat v okolí svého bydliště po nejbližší lokalitě konikleců. Velmi mne překvapilo, že je vzdálená pouhých 10 km. Konkrétně koniklec luční český. Některým druhům se líbí v oblastech s vápencovým podložím. Zvlášť dobře rostou na suchých půdách stepních stanovišť, na travnatých stráních a lemech lesů, na výslunných skalkách.
Celý článek

Jak vyfotit úplněk?

Přidáno 14. 4. 2011

Měsíc jsem si párkrát zkoušela vyfotit, byť je to s mým nejdelším objektivem (70-200 mm) poněkud troufalé. Ale zkuste nepodlehnout kouzlu zvěčnění čehosi, co je od vás zhruba stovky tisíc kilometrů daleko a přesto rozeznáte i některé detaily. A co teprve když se dozvíte, že svého nebeského souseda máte nejblíže za posledních 18 let!
Celý článek

Bělásek řeřichový: neposeda s oranžovým flekem

Přidáno 7. 4. 2011

Kdybych měla běláska řeřichového charakterizovat hodně krátce, tak pro mne navždy zůstane neposedou s oranžovým flekem. Pokud bych mohla ještě nějaké slůvko přidat, pak by to byl tajemný jarní bílý neposeda s oranžovým flekem. Ačkoli je tenhle motýl rozšířen poměrně hojně, nepatří k běžně známým druhům.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts