Články

Třídění, archivace a zálohování fotek se vyplatí

Přidáno 31. 7. 2011

Přiznávám, že dost dlouho jsem fotoarchiv dělala krkolomně. Byla jsem však přesvědčená, že zvolený systém je pro mne ten nejlepší. S přibývajícím množstvím snímků zabíralo dohledání konkrétní fotky stále víc času. A to i přes to, že jsem tušila, kdy a kde vznikla. Poohlédla jsem se po zkušenostech ostatních a pár postřehů teď nabízím i vám.
Celý článek

Babočka síťkovaná – parádnice v letních šatech

Přidáno 18. 7. 2011

Až do roku 1955 vědci nedokázali vysvětlit, proč babočka síťkovaná vypadá docela jinak na jaře než v létě. Zatímco na jaře nejmenší z našich baboček létá ve slušivém oranžovém ustrojení, počátek léta tahle parádnice vítá v tmavě hnědém vzoru šatů. Je tak rozdílný od těch jarních, že začátečník snadno podlehne dojmu, že spatřil jiný druh motýla.
Celý článek

Záludné zárazy z Milé i odjinud

Přidáno 25. 6. 2011

Rostliny s prapodivným názvem zárazy by se klidně mohly jmenovat příživnice. To by pak každému bylo hned jasné, že jsou to pěkné potvory. Ano, doslova: pěkné i potvory. Nemají zelené listy a tak se prostě nastěhují do podnájmu. Některé zárazy jsou tak vybíravé, že parazitují jen na jediném druhu rostlin, jiné se spokojí s větším počtem hostitelů.
Celý článek

Jak se fotí batolec duhový? Blbě!

Přidáno 20. 6. 2011

Při pohledu na fialovomodré odlesky na křídlech batolce duhového není divu, že odedávna lidi okouzloval. Nejspíš si je své podmanivé krásy ve svitu slunečních paprsků dobře vědom. Ani když máte to štěstí, že ho potkáte, nemusí být pokus o získání snímku úspěšný. O to větší radost jsem měla, když se mi poprvé podařilo lesk jeho křídel vyfotit.
Celý článek

Veselé fotografování cvrčků nad Mikulovem

Přidáno 10. 6. 2011

Až do letošního dubna jsem netušila, že fotografování cvrčků může být náramně zábavná záležitost. Původně jsme na Svatý kopeček u Mikulova zamířili hlavně z botanických pohnutek. Když jsme ale v údolí pod sebou spatřili mlhu, z které vystupoval mikulovský zámek ozářený ranním sluncem, byla volba našeho prvního objektu fotografování jednoznačná.
Celý článek

© Copyright Radka Páleníková 2010 - 2024. All rights reserved. For any using of photography and text contact author.
Jakékoliv použití fotografií či textů bez svolení autorky není dovoleno.
web created by Martin Patera
Template by W3layouts